x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul australian vrea să convoace un referendum pentru recunoașterea aborigenilor

Guvernul australian vrea să convoace un referendum pentru recunoașterea aborigenilor

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2023   •   16:30
Guvernul australian vrea să convoace un referendum pentru recunoașterea aborigenilor
Sursa foto: Hepta

Guvernul din Australia dorește să convoace un referendum pentru modificarea Constituției, în vederea recunoașterii aborigenilor de pe continent și de pe insulele învecinate, potrivit Reuters.

Premierul australian, Anthony Albanese, a dezvăluit, joi, întrebarea pe care guvernul dorește să o pună într-un referendum privind recunoașterea aborigenilor și a insularilor din Strâmtoarea Torres în constituția țării.

„Dacă nu acum, când? Pentru mulți... Acest moment a fost de foarte mult timp în lucru", a spus premierul australian, vizibil emoționat, în timpul unei conferințe televizate la care a fost însoțit de liderii aborigenilor.

Australia încearcă să acorde mai multă recunoaștere populației indigene, care a locuit pe continent timp de 60.000 de ani, dar nu este menționată în constituția veche de 122 de ani.

Aborigenii care reprezintă aproximativ 3,2% din populația Australiei de aproape 26 milioane de locuitori, sunt marginalizați în societate și se confruntă cu probleme mari privind sinuciderea și infracțiunile.

Albanese le-a cerut australienilor, care ar putea vota în perioada octombrie-decembrie, să modifice constituția pentru a crea un comitet consultativ în parlament. Acesta ar trebui să ofere consiliere parlamentarilor cu privire la problemele care afectează populația indigenă.

Guvernul va introduce proiectul de lege săptămâna viitoare, sperând să-l treacă în Parlament până la sfârșitul lunii iunie. Orice modificare a Constituției necesită un referendum național.

Un sondaj Guardian publicat marți a arătat că sprijinul public pentru referendum a scăzut cu 5%, dar are în continuare o majoritate de 59%.

De la obținerea independenței Australiei, în 1901, au fost 44 de propuneri de modificare a Constituției în 19 de referendumuri, și doar opt au fost aprobate. La ultimul referendum, din 1999, australienii au votat împotriva modificării constituției pentru a crea o republică și a înlocui monarhul britanic ca șef de stat cu un președinte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: guvern australian aborigeni