x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul francez a fost învins de stradă

Guvernul francez a fost învins de stradă

de Şerban Mihăilă    |    05 Dec 2018   •   12:08
Guvernul francez a fost învins de stradă

La capătul a trei săptămâni de proteste care au paralizat și au devastat principalele orașe din Franța, executivul de la Paris a cedat presiunii străzii și a suspendat majorarea taxelor pentru carburanți. După ce a susținut în repetate rânduri că va rămâne de neclintit în privința revendicărilor „Vestelor galbene”, liderul francez, Emmanuel Macron, a fost nevoit să capituleze în fața protestelor violente, prăbușindu-se în sondaje, unde a atins cea mai scăzută cotă de popularitate.

Premierul francez, Edouard Philippe, a anunțat, ieri, suspendarea pentru şase luni a majorării taxei pentru carburanţi, declarând că nemulțumirea oamenilor „trebuie auzită”. Mai mult, el a promis că nu va fi luată nicio măsură în privința prețului carburanților înaintea unei dezbateri amănunțite cu cei afectați de o asemenea decizie. Executivul francez aprobase recent o majorare a taxelor carburanţilor, de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, cu scopul declarat de a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi de a promova „energia curată”. Noile tarife ar fi urmat să intre în vigoare de la începutul anului viitor. Philippe ar fi trebuit să se întâlnească ieri cu reprezentanți neoficiali ai „Vestelor galbene” pentru a negocia o soluție, însă întrevederea a fost anulată în ultima clipă, după ce alți protestatari i-au renegat și i-au amenințat cu moartea pe cei care ar fi urmat să fie interlocutorii guvernului. Izbucnită spontan cu trei săptămâni în urmă, mișcarea de stradă fără lideri declarați, denumită „Vestele galbene”, s-a răspândit rapid în cele mai mari orașe din țară, extinzându-și revendicările inițiale. Demonstranții violenți cer acum demisia președintelui Emmanuel Macron și dizolvarea actualului Parlament, devenind din ce în ce mai iritați față de politica socială şi fiscală a autorităților. Manifestanții au denunţat scăderea puterii de cumpărare în urma creșterii prețului pentru carburanți şi l-au acuzat pe şeful statului francez că adoptă politici care îi favorizează pe cei mai bogaţi membri ai societăţii franceze. Ciocnirile violente între protestatari și scutieri s-au soldat până acum cu trei morți, sute de răniți, peste 400 de arestări, precum și cu sute de clădiri și mașini devastate sau incendiate. Protestele au costat până acum economia țării sute de milioane de euro.

O țară blocată

Blocajele prelungite ale mai multor depozite petroliere de pe teritoriul Franţei, de către manifestanți, au dus, încă de luni, la primele penurii de carburant și la decuplarea totală sau parțială a numeroase staţii de benzină. De altfel, autorităţile au trecut deja la măsuri de raţionalizare a carburanților. Concomitent, traficul a fost blocat pe mai multe șosele, unde manifestanţii au ridicat baraje. De asemenea, peste o mie de ambulanţieri au blocat drumuri de acces spre Place de la Concorde, în centrul Parisului, cerând suspendarea unei reforme în sistemul de finanţare a transporturilor. Întreprinderile de transport rutier au evaluat la peste 400 de milioane de euro pierderile pe care le-au suferit de la începutul manifestaţiilor, în 17 noiembrie.

„Acest moratoriu este absolut inadecvat. Pur și simplu amână creșterea taxelor și nu va calma lucrurile”.

Bruno Retailleau, liderul din Senat al opoziției republicane

×