Guvernul libanez al lui Saad Hariri s-a destrămat miercuri, după demisia miniştrilor din tabăra puternicei mişcări şiite Hezbollah, în plină criză asupra anchetei ONU legată de asasinarea lui Rafic Hariri, relatează AFP.
Anunţarea demisiilor a intervenit în momentul în care Saad Hariri, aflat într-o vizită în Statele Unite, era primit de preşedintele american, Barack Obama.
"Miniştrii opoziţiei (...) îşi prezintă demisia din Guvern, exprimându-şi speranţa că preşedintele Republicii (Michel Suleiman) va lua rapid măsurile necesare pentru formarea unui nou Guvern", a declarat ministrul Energiei, Gebrane Bassil, într-o conferinţă de presă, la Rabyeh, în apropiere de Beirut, înconjurat de miniştrii demisionari.
Este vorba despre zece miniştri din cadrul mişcării Hezbollah şi aliaţilor acesteia.
Un al unsprezecelea ministru, apropiat preşedintelui libanez, ministrul de stat Adnane Sayyed Hussein, şi-a prezentat demisia imediat după anunţul făcut de Bassil, a anunţat Agenţia naţională libaneză de informaţii.
Cabinetul, din care, în prezent, fac parte 30 de miniştri, se dizolvă dacă mai mult de o treime dintre miniştrii săi se retrag din funcţie, potrivit Constituţiei.
O puternică dispută opunea, de mai multe luni, tabăra lui Hariri, care susţine Tribunalul Special pentru Liban (TSL), celei a mişcării Hezbollah, care acuză Tribunalul, cu sediul în apropiere de Haga, că este "politizat" şi că şi-a bazat ancheta pe mărturii false.
Mişcarea şiită libaneză Hezbollah, cea mai puternică mişcare armată din Liban, se aşteaptă ca actul de acuzare al Tribunalului, aşteptat în curând, să acuze unele dintre elementele sale şi a avertizat, deja, contra oricărei tentative de arestare. De mai multe luni, Hezbollah făcea presiuni asupra lui Hariri, cu scopul ca acesta să dezavueze Tribunalul.