x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în regiunea Herson pentru aderarea la Federația Rusă

Referendum în regiunea Herson pentru aderarea la Federația Rusă

26 Iul 2022   •   19:30
Referendum în regiunea Herson pentru aderarea la Federația Rusă
Sursa foto: Agerpres

Administrația pro-rusă a regiunii Herson vrea să organizeze un referendum pentru aderarea la Federația Rusă, în pofida încercărilor Kievului de a intimida locuitorii, potrivit adjunctului conducerii zonei, Kiril Stremusov, citat de TASS.

"Aş dori să comentez situaţia din jurul 'contraatacului' anunţat în mod constant de autorităţile ucrainene. Prin trimiterea de luptători, de ucraineni la moarte sigură, autorităţile de la Kiev nu înţeleg că ofensivele fără rost iau zeci sau chiar sute de vieţi ale reprezentanţilor poporului ucrainean, fraţii noştri. Aşa că, vrem să spunem că indiferent ce faceţi: răspundere penală, intimidare, teroare informaţională, un referendum tot va avea loc în regiunea Herson, care va defini clar regiunea ca parte a Federaţiei Ruse", a transmis acesta pe Telegram, precizând că referendumul va avea loc în curând. 
"După ce va avea loc referendumul, vom deveni parte a Federaţiei Ruse, va fi o altă istorie, o altă ţară", a explicat Stremusov.

El mai spus anterior că este posibil ca referendumul să se desfășoare în aceeași zi cu cel din regiunea Zaporojie. 

Pe de altă parte, SUA acuză Rusia că vrea să-și anexeze teritoriile din estul Ucrainei după modelul peninsulei Crimeea din 2014. 
"Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk", a transmis Casa Albă, care acuză că aceste referendumuri nu vor fi reale. 

Între timp, forțele ruse acordă cetățenie rusă locuitorilor teritoriilor ucrainene ocupate, impune rubla ca monedă și deschide filiale ale unor bănci rusești.. 


 

×
Subiecte în articol: Herson referendum