x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton cere guvernelor europene să protejeze minoritatea ţigănească

Hillary Clinton cere guvernelor europene să protejeze minoritatea ţigănească

08 Apr 2009   •   00:00

Secretarul de stat american Hillary Clinton solicită guvernelor statelor din Europa să continue eforturile pentru a pune capăt discriminării ţiganilor şi să le asigure acestora egalitatea de şanse în ceea ce priveşte educaţia şi munca, informează Agerpres.

Într-un mesaj dat publicităţii astăzi, cu ocazia Zilei internaţionale a ţiganilor, Hillary Clinton a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt angajate să susţină drepturile acestei comunităţi atât în cadrul relaţiilor bilaterale, cât şi în cadrul organizaţiilor internţionale, precum ONU şi OSCE.

Secretarul de stat al SUA a cerut guvernelor să facă mai mult pentru a-i proteja pe cei 10 milioane de ţigani care trăiesc în Europa, formând astfel cea mai mare minoritate etnică a bătrânului continent.

'Deşi s-au făcut progrese în ultimii ani, totuşi mulţi ţigani trăiesc în continuare marginalizaţi şi sunt supuşi în continuare violenţelor, discriminării şi abuzurilor. Faptul că nu au documente de identitate sau care să le ateste o cetăţenie îi exclude de la dreptul de a vota, de la serviciile sociale şi educaţie şi de la posibilitatea de a munci', a spus secretarul de stat american, adăugând că ţiganii au o moştenire artistică şi culturală deosebită ce merită să fie luată în considerare.

Hillary Clinton a afirmat că protejarea drepturilor comunităţii ţigăneşti a fost mereu o preocupare a ei, în special protejarea femeilor şi copiilor, şi a amintit că a vizitat mai multe astfel de comunităţi din Europa Centrală şi de Est, în perioada în care soţul său a deţinut funcţia de preşedinte al SUA.

 

×
Subiecte în articol: externe