x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înc-un lot de clone umane

Înc-un lot de clone umane

de Marina Constantinoiu    |    22 Apr 2009   •   00:00

Controversatul medic american Panayiotis Zavos afirmă că a clonat 14 embrioni umani, dintre care 11 au fost implantaţi – e drept, fără succes - în uterele unor femei care doreau să aibă un copil, relatează AFP, citând cotidianul britanic The Independent.



E PE DRUM. Omul de ştiinţă de origine cipriotă a dat asigurări că, în ciuda acestor eşecuri, primul bebeluş clonat s-ar putea naşte în maximum un an sau doi. "Nu încape îndoială. Bebeluşul clonat este pe drum. Este absolut imposibil să nu se întâmple", a declarat acesta într-un interviu acordat cotidianului britanic. "Dacă ne intensificăm eforturile, vom putea avea un copil clonat într-un an sau doi, dar nu ştiu dacă eforturile în acest sens pot fi intensificate", a mai spus acesta.

HIBRIZI OM-VACA. Zavos afirmă că a mai creat şi embrioni hibrizi om-vacă din celule provenite de la trei persoane decedate, în special de la o fetiţă de zece ani care şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină, dar numai în scopuri ştiinţifice, potrivit propriilor afirmaţii.
Experimentele dr. Zavos, care activează în Statele Unite, ar fi fost făcute într-un laborator secret din Orientul Mijlociu, pentru a ocoli legislaţia americană care interzice clonările umane, susţine cotidianul britanic.

FILMAT. Procesul clonării şi implantării de embrioni a fost filmat de un documentarist, al cărui film urmează să fie difuzat miercuri seara în Marea Britanie de postul de televiziune Discovery Channel, potrivit The Independent.

Medicul american a fost puternic criticat de mai mulţi specialişti în 2004, când a anunţat că a implantat primul embrion uman în uterul unei mame purtătoare, colegii săi de breaslă întrebându-se cum îşi poate susţine acesta afirmaţiile, în lipsa unor probe pe care să le furnizeze.

Zavos a explicat că procedeul utilizat a fost acelaşi ca şi în cazul oii Dolly, prima vietate clonată dintr-o celulă de mamifer adult.


×
Subiecte în articol: externe