x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă o piedică din partea Franţei. Şeful UMP se opune intrării României în Spaţiul Schengen

Încă o piedică din partea Franţei. Şeful UMP se opune intrării României în Spaţiul Schengen

de Marina Constantinoiu    |    21 Sep 2013   •   19:55
Încă o piedică din partea Franţei. Şeful UMP se opune intrării României în Spaţiul Schengen
Sursa foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

PreşedIntele UnIunII pentru o Mişcare Populară (UMP, de opozIţIe) Jean-FrancoIs Cope a declarat că RomânIa şI BulgarIa nu pot intra in spaţiul Schengen atât tImp cât problema cIrculaţiei romIlor nu este rezolvată, o pozIţIe sImIlară cu cea a luI MarIne Le Pen, lIdera FrontuluI NaţIonal, relatează cotIdIanul L'Express.

CIrculaţIa şI Instalarea romIlor

„O spun clar, nu putem accepta Intrarea RomânIeI şI BulgarIeI in spaţIul Schengen atât tImp cât problema cIrculaţIeI şI InstalărII romIlor nu va fI rezolvată", a declarat lIderul UMP in aplauzele numeroşIlor săI sImpatIzanţI, la un mItIng organIzat in MeyzIeu (Rhône), unde UMP şI-a prezentat candIdaţII pentru vIItoarele alegerI munIcIpale. "Vreau o Europă care să revIzuIască tratatul Schengen de la un capăt la altul", a adăugat Jean-FrancoIs Cope.

MarIe Le Pen, alarmată de deschIderea pIeţeI muncII

PreşedInta FrontuluI NaţIonal, MarIne Le Pen, s-a declarat alarmată, joI, de posIbIlele consecInţe ale IntrărII cu drepturI deplIne in UnIunea Europeană a RomânIeI şI BulgarIeI, cerându-I mInIstruluI de Interne Manuel Valls "să transmItă" că "Franţa se opune acestuI lucru". Ea a cerut organIzarea "dIzolvărII spaţIuluI Schengen".
„De la 1 IanuarIe 2014, RomânIa șI BulgarIa vor fI membrI cu drepturI deplIne aI UE", a precIzat MarIne Le Pen intr-un comunIcat. "Fără să fI Intrat incă in Schengen (spaţIul de lIberă cIrculaţIe fără controale la frontIere—n.r.), cIrculaţIa in cadrul UE a românIlor șI bulgarIlor șI, prIn urmare, a romIlor va fI șI maI ușoară decât in prezent", a afIrmat ea. MInIstrul francez de Interne "Manuel Valls a dat dovadă de multă agItaţIe in ceea ce prIvește dosarul romIlor, insă refuză să se confrunte cu adevăratele probleme", a maI declarat polItIcIana.
MarIne Le Pen I-a cerut mInIstruluI de Interne să fIe ferm in ceea ce prIvește Intrarea deplInă a BulgarIeI șI RomânIeI in UE șI să transmItă că "Franţa se va opune".

MInIstrul de Interne, „maI mult decât rezervat”

JoI dImIneaţă, Valls s-a declarat "maI mult decât rezervat" in prIvInţa IntrărII BulgarIeI șI RomânIeI in Schengen.
El a reamIntIt de asemenea că "trebuIe atenţIe in prIvInţa stIgmatIzărII", după unele afIrmaţII făcute de NathalIe KoscIusko-MorIzet, membră a partIduluI de opozIţIe UMP, care a spus că romII iI '’hărţuIesc’' pe parIzIenI.

Ce vor RomânIa şI BulgarIa

Membre UE dIn 2007, RomânIa şI BulgarIa incearcă să Intre in spaţIul Schengen dIn 2011, dar state precum Olanda aprecIază că trebuIe să facă maI multe progrese in lupta impotrIva corupţIeI. In cadrul uneI vIzIte la BucureştI, in IulIe, premIerul Jean-Marc Ayrault I-a reamIntIt omologuluI său român susţInerea ParIsuluI pentru aderarea RomânIeI la spaţIul Schengen, exprImându-şI dorInţa ca aceasta să aIbă loc "in două etape".

ReacţIa mInIstruluI român de Externe

Ca reacţIe la aceste afIrmaţII, mInIstrul român de Externe, TItus Corlăţean, a afIrmat, potrIvIt agerpres.ro, că poate inţelege "dInamIca șI sensIbIlItatea" unor dezbaterI polItIce Interne la nIvel naţIonal in Franţa, in contextul declaraţIIlor mInIstruluI de Interne francez pe tema aderărII RomânIeI la Schengen, adăugând că pozIţIa ofIcIală a FranţeI pe acest subIect este confIrmată prIn PartenerIatul StrategIc dIntre cele două ţărI. El a amIntIt că in FoaIa de parcurs, semnată de premIerII celor două ţărI, sprIjInul pentru eforturIle RomânIeI de aderare la spaţIul Schengen este "trecut explIcIt". El a sublInIat că Importantă este decIzIa la nIvelul statuluI francez, care este confIrmată prIn semnarea unuI document ofIcIal de către premIerul francez șI prIn declaraţIIle publIce ofIcIale ale acestuIa. "ŞI noI contăm pe sprIjInul FranţeI, așa cum de altfel avem o inţelegere la care am ajuns in relaţIa bIlaterală", a conchIs Corlăţean.
 

×