x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inca un miliard de dolari pentru Asia

Inca un miliard de dolari pentru Asia

06 Ian 2005   •   00:00

Ieri, la Jakarta, s-a deschis "Summit-ul Tsunami", dedicat sprijinirii tarilor devastate de cutremurul si valurile seismice din Asia de Sud-Est.

ANCA ALDEA

CURAJ. Unii turisti straini nu au parasit inca "Paradisul Inundat" din Asia de Sud-Est
Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Statele Unite, lideri ai comunitatii internationale s-au reunit ieri la Jakarta, in Indonezia, pentru a pune la punct un program de ajutoare a regiunilor calamitate. Intre punctele asupra carora cei 26 de participanti la reuniune - tari si organizatii umanitare - s-au pus de acord sa afle crearea unui centru regional avansat de previziune seismica in Oceanul Indian.

Expertii apreciaza insa ca un astfel de proiect este greu de realizat pentru ca bazinul Oceanului Indian este relativ mic, iar tragedii de tipul celei din 26 decembrie nu se produc decat in medie la fiecare 50 de ani, ceea ce inseamna un beneficiu limitat si costuri de constructie si intretinere mari, estimate la cel putin 10 milioane de dolari, bani pe care tarile din regiune nu si-i permit. Cea mai potrivita solutie gasita de specialisti consta in educarea populatiei.

UN MILIARD DE DOLARI. ONU a cerut participantilor alocarea a 997 de milioane de dolari in urmatoarele sase luni pentru alimente, agricultura, locuinte, sanatate, apa si igiena. Toate acestea pentru a raspunde nevoilor umanitare urgente a circa cinci milioane de persoane.

RIVALITATE. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a sugerat ca sinistratii asteapta inca o parte dintre ajutoarele promise de mai-marii lumii. Mobilizarea umanitara este dublata si de actiuni politice, mai putin altruiste, taberele donatoare - SUA, ONU si tarile europene - disputandu-si primele locuri intr-unul dintre cele mai ample eforturi de salvare organizate vreodata, scrie, intr-un comentariu, AFP. Washingtonul a promis ca va colabora cu ONU, desi ranile de pe vremea razboiului din Irak, cand Natiunile Unite au refuzat sa se alature coalitiei americane, nu s-au inchis. Franta, care s-a opus invadarii Irakului, a ajuns acum cea mai importanta tara din UE in operatiunile umanitare destinate regiunilor sinistrate din Asia de Sud-Est.

In randul tarilor asiatice, a devenit vizibila rivalitatea intre Japonia si China in privinta sporirii influentei regionale. China a oferit ajutoare de 60,5 milioane de dolari, iar Japonia a promis 500 de milioane de dolari.

India, tara in care catastrofa a provocat moartea a circa 15.000 de persoane, a refuzat de la bun inceput ajutorul extern, angajandu-se sa furnizeze ea insasi asistenta tarilor vecine.

LA COADA
Romania se afla pe ultimul loc pe lista celor 34 de tari care au trimis ajutoare in zonele calamitate. In timp ce Uniunea Europeana a promis 580 de milioane de dolari, iar Comisia Europeana va trimite 163 de milioane, Romania, tara cu pretentii de aderare s-a rezumat la 40.000 de dolari, aceeasi suma trimisa si de Cambogia, un mic regat din Asia de Sud-Est in care instabilitatea politica si coruptia sunt la ordinea zilei. Si arhipelagul Seychelles din Africa de Est a trimis mai mult decat Romania, respectiv 60.000 de dolari.
×
Subiecte în articol: externe milioane dolari