OPINIE. Aderarea Romaniei la UE reprezinta "o oportunitate si nu un risc" pentru Bruxelles, insa Bucurestiul va trebui sa sprijine viitorul
proiect de Constitutie, au afirmat doi oficiali europeni. Europarlamentarul Markus Ferber, presedintele grupului crestin-socialistilor germani, a declarat ca se asteapta ca Romania sa sprijine viitorul proiect constitutional, inclusiv referirea la originile crestine pe care se bazeaza valorile europene. Ca puncte negative pentru Romania, Markus Ferber s-a limitat la a mentiona "lipsa unei culturi a transparentei in administratie" si faptul ca "adevaratele reforme au inceput foarte tarziu". Spre deosebire de Ferber, care a refuzat sa se pronunte, reprezentantul Comisiei Europene pentru Romania, Wenceslas De Lobkowicz, s-a declarat increzator in sansele Romaniei de a adera la 1 ianuarie 2007, vazand in aceasta "o oportunitate si nu un risc sau o diminuare a capacitatii de functionare a UE".
MOSCOVA. Camera inferioara a Parlamentului rus si-a exprimat ingrijorarea fata de proiectul Kievului de aderare la NATO, in timp ce ministrul de Externe a avertizat ca aderarea Ucrainei si Georgiei la alianta va determina schimbari geopolitice substantiale. "Analizam toate consecintele posibile, inainte de toate din punct de vedere al intereselor nationale ale Rusiei, interese in domeniul securitatii, interese economice", a spus ministrul rus.
DEZVALUIRE. SUA stiau unde se afla criminalul de razboi nazist Adolf Eichmann cu mai mult de doi ani inainte de capturarea acestuia, dar nu au intreprins nici o actiune in acest sens, potrivit unor documente CIA publicate marti. Eichmann, artizanul "solutiei finale" de exterminare a evreilor, a fost capturat de Israel in 1960 si executat doi ani mai tarziu. Totusi, potrivit documentelor publicate marti, serviciul de informatii al Germaniei de Vest informase CIA inca din 1958 ca Eichmann se afla in Argentina si sub ce identitate.
CONTESTAT. Cel putin 3.000 de persoane s-au reunit in centrul capitalei Cehiei, cerand demisia premierului social-democrat, Jiri Paroubek, care a pierdut alegerile legislative, dar are in continuare o pozitie hotaratoare in Parlament. "Jos cu dictatorul rosu" sau "Paroubek, fa ceva pentru popor: dispari", se putea citi pe pancartele afisate de manifestantii de toate varstele adunati in Piata Wenceslas.
ADIO, VISE! Camera reprezentantilor din Congresul american va respinge probabil propunerea Senatului de a elimina temporar vizele, in cazul noilor state membre UE implicate in operatiunile SUA din Irak si Afganistan, a declarat ambasadorul american la Budapesta. "Ungaria se indreapta insa in directia buna in aceasta privinta", a adaugat acesta. El a subliniat ca politica vizelor adoptata de SUA acorda prioritate securitatii, dar nu isi propune sa limiteze calatoriile pe teritoriul lor.
PLANURI UCIGASE. Una dintre cele 17 persoane suspectate ca planuiau atentate in Canada ar fi amenintat ca il va decapita pe premierul Stephen Harper, a declarat avocatul acestuia. Barbatul, in varsta de 25 de ani, este una din cele 15 persoane arestate la sfarsitul saptamanii trecute in Canada, in cadrul celei mai importante operatiuni antiteroriste desfasurate in aceasta tara dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA. Ceilalti doi acuzati se aflau deja in inchisoare, pentru trafic de arme.
MAI ASTEPTATI! Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a anuntat, in fata Parlamentului francez ca, dupa aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei, prevazuta pentru 2007, procesul de extindere va fi suspendat pana la "sfarsitul deceniului". "Urmatoarea tara aflata pe lista va fi probabil Croatia. Tara va trebui in prealabil sa indeplineasca toate conditiile impuse", a precizat Rehn.
ROMANI ELIBERATI DIN IRAK. Cei opt soferi romani blocati timp de aproape trei saptamani la granita de nord a Irakului se intorc acasa. Potrivit unui comunicat transmis aseara de Ministerul roman de Externe, la 6 iunie 2006, sase dintre romani au trecut frontiera in Turcia, de unde si-au continuat drumul spre tara. Ceilalti doi au parasit Irakul pe o alta ruta, la 4 iunie.