x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insula Serpilor - Satul ucrainean din mare

Insula Serpilor - Satul ucrainean din mare

de Anca Aldea    |    10 Feb 2007   •   00:00
Insula Serpilor - Satul ucrainean din mare

Romania considera ca aparitia pe harta Ucrainei a unui "sat" pe Insula Serpilor nu va avea efecte juridice in rezolvarea litigiului privind platoul continental.

Rada Suprema ucraineana a decis joi, cu 417 de voturi pentru, aparitia pe harta Ucrainei a "Satului Alb" pe locul asezarii umane de pe Insula Serpilor. Anuntul a fost urmat de o nota verbala pe care Bucurestiul a trimis-o ambasadei ucrainene in Romania.

Intr-un comunicat de presa al Ministerului roman de Externe se arata ca nota verbala reitereaza "pozitia de principiu a partii romane potrivit careia acest demers, ca si orice alte demersuri similare, care incearca sa acrediteze in mod artificial aparenta unei capacitati de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie pe Insula Serpilor, nu poate avea, conform dreptului international, efecte juridice si nu poate influenta in nici un fel procesul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, aflat din 2004 pe rolul Curtii Internationale de Justitie de la Haga".

RELAXARE. Agentul Romaniei la Haga, Bogdan Aurescu, a declarat pentru Radio Romania Actualitati ca noua incercare a Ucrainei de a demonstra ca Insula Serpilor este un teritoriu locuit "nu va avea efecte juridice in rezolvarea litigiului cu Romania in privinta platoului continental".

"Kievul incearca din rasputeri sa obtina castig de cauza in fata Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, unde cele doua tari isi disputa delimitarea platoului continental al Marii Negre. Ucraina incearca sa convinga instanta europeana ca are dreptul sa ceara un spatiu maritim in jurul insulei mai mare decat cel acceptat de Romania. Ucraina trebuie sa demonstreze ca insula poate fi locuita si ca poate avea activitate economica proprie. Cu toate acestea, Romania sustine ca, in conformitate cu articolul 121 al Conventiei ONU de la Montego Bay din 1982, peticul de pamant este doar o «stanca», ce nu poate avea dreptul la platou continental si zona economica exclusiva", se mai arata in comunicatul MAE.

In urma cu o luna, dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko, presedintele Basescu a declarat ca "arbitrajul international la care am ajuns face parte din specificul unei relatii bilaterale civilizate". Ei au convenit ca decizia care se va lua la Haga va fi respectata si de Romania, si de Ucraina.
×
Subiecte în articol: externe romania insula insula serpilor