x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul nu prezenta risc nuclear înainte de război

Irakul nu prezenta risc nuclear înainte de război

de Anca Aldea    |    25 Noi 2009   •   00:00

Marea Britanie ştia că Saddam anihilase armele de distrugere în masă. Informaţia a fost primită de Ministerul de Externe de la Londra (Foreign Office, FO, n.r.) cu doar câteva zile înainte ca Tony Blair să ordone invazia Irakului (în 2003, n.r.). Declaraţia a fost făcută de Sir William Ehrman, un responsabil din cadrul FO, în faţa unei comisii independente care anchetează participarea armatei britanice la războiul din Irak.



Potrivit paginii de internet a ziarului The Times, Sir Ehrman a fost director de securitate internaţională în cadrul Foreign Office-ului (între 2000 şi 2002) şi director general al departamentului de apărare şi servicii secrete (între 2002 şi 2004). Declaraţia lui Ehrman a fost confirmată, după război, de inspectorii ONU care au căutat în Irak mult-invocatele arme de distrugere în masă.

O altă oficialitate aflată într-o funcţie foarte importantă în 2001 a spus, în faţa comisiei de anchetă prezidată de Sir John Chilcot, că regimul lui Saddam Hussein nu ocupa un loc de frunte pe lista ţărilor care prezentau, la acel moment, un risc nuclear deosebit. Tim Dowse, directorul serviciului de combatere a proliferării nucleare din Ministerul de Externe (în perioada 2001-2003), a declarat că riscuri nucleare reprezentau mai degrabă Libia şi Iranul, decât Irakul. Sir Ehrman a confirmat mărturia lui Dowse, adăugând: "În termeni de risc nuclear şi balistic, cred că Iranul, Coreea de Nord şi Libia erau mai periculoase decât Irakul".

LEGĂTURI CU AL-QAIDA? Membrii comisiei de anchetă au luat notă şi de faptul că în 2001 nu existau informaţii care să susţină ideea că Saddam avea legături cu reţeaua Al-Qaida a lui Ussama bin Laden (aşa cum declarase, în acea vreme, preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, în încercarea de a justifica intervenţia militară în Irak). "Am găsit dovezi privind legături între oficiali irakieni şi membri Al-Qaida la sfârşitul anilor '90. Dar am ajuns la concluzia că era vorba despre legături foarte izolate (...), care nu dovedeau însă o relaţie între irakieni şi Al-Qaida", a precizat Dowse.

RĂZBOIUL, "O ACŢIUNE ILEGALĂ".
William Patey, responsabil în Ministerul de Externe al Marii Britanii în perioada 1999 - 2002, a declarat, în faţa comisiei de anchetă, că, în 2001, la Londra se discutase problema intervenţiei armate în Irak, însă liderii vremii au catalogat un eventual război cu Saddam Hussein drept o acţiune ilegală. "În 2001, am apreciat că schimbarea regimului irakian nu ar fi avut nicio bază legală", a confirmat Sir Peter Ricketts, care în urmă cu opt ani era şef al Comisiei mixte pentru serviciile de informaţii. Câteva luni mai târziu, în martie 2002, Tony Blair i-ar fi promis lui George W. Bush că Marea Britanie va participa la o intervenţie americană în Irak.

×
Subiecte în articol: externe