x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran, piatra de incercare pentru Rusia si Israel

Iran, piatra de incercare pentru Rusia si Israel

19 Apr 2018   •   12:06
Iran, piatra de incercare pentru Rusia si Israel
Sursa foto: Lefteris Pitarakis/AP

Recentul atac asupra unei baze aeriene siriene, soldata cu moartea a sapte civili, a generat furia Moscovei, suparata ca operatiunea nu a fost adusa la cunostinta presedintelui Vladimir Putin. Problema este ca in apropierea respectivei unitati sunt desfasurate trupe ruse. Drept raspuns, Kremlinul a recurs la un gest fara precedent, acuzand Israelul.

 

Scandalul diplomatic demonstreaza, odata in plus, cat de complicate au devenit relatiile dintre Rusia si Israel in cei sapte ani de razboi civil in Siria, scrie Financial Times. Iar acum, cand creste eventualitatea unei confruntari directe intre fortele israeliene si iraniene in Siria, aceste relatii vor fi supuse unei adevarate incercari: dupa moartea iranienilor, militarii israelieni se pregatesc la o riposta din partea Teheranului, explica publicatia.

Din 2015, cand Moscova s-a implicat in conflictul sirian de partea lui Bashar Al-Assad, autoritatile israeliene considera Rusia ca fiind "vecinul din nord". Israel nu sustine nici una dintre partile beligerante, contracarand, doar, pe teritoriul Siriei, actiunile Iranului si ale gruparii Hezbollah.

Prin urmare, aviatia israeliana a distrus, in urma raidurilor ei, depozite de armament, baze de drone si baze militare. Toate aceste actiuni ar fi trebuit coordonate cu Rusia, care controleaza o mare parte din spatiul aerian al Siriei. Dar recentele evenimente arata ca relatiile dintre Israel si Rusia nu sunt nelimitate.

In contextul in care SUA si aliatii lor pregateau o riposta miltiara in Siria, iar Moscova ameninta ca nu va lasa fara raspuns, s-a produs un atac surpriza, soldat cu moarte mai multor iranieni si amplificand riscul unui conflict mult mai amplu. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat participarea sa in atacul de la Homs. Ulterior insa, ministrul israelian al apararii, Avigdor Liberman a declarat ca "nu exista limite cand vine vorba de apararea intereselor noastre de securitate. In acelasi timp insa, nu vrem sa provocam Rusia".

"Avem un canal de comunicare deschis. Rusia ne intelege. In ultima instanta, pana acum am reusit sa evitam conflicte cu Moscova", a precizat oficialul, citat de FT. Israelul se teme ca Teheranul va incerca sa foloseasca razboiul din Siria pentru a crea un coridor pana la granitele sale si il ingrijoreaza faptul ca Teheranul furnizeaza rachete gruparii Hezbollah.

Faptul ca situatia din Siria s-a transforma intr-un conflict cu participarea mai multor parti deschide noi pericole pentru Israel, in contextul in care in zona s-au infiltrat miscari ostile Israelului. Iar in timp ce SUA s-au concentrat pe lupta impotriva Statului Islamic in nord-estul Siriei, Rusia a devenit principala forta cu care Israelul poate discuta, sustine FT.

"Rusia si Israelul trebuie sa ajunga la o noua interpretare a lucrurilor. Moscova se afla intr-o pozitie interesanta, pentru ca intretine relatii bune cu ambele parti, atat cu Israelul, dar si cu Iranul. Ceea ce este foarte important nu atat pentru razboi, cat pentru pace", a explicat publicatia, citandu-l pe fostul ambasador al Israelului la Moscova si Kiev, Zvi Magen.

×
Subiecte în articol: Rusia iran siria Israel Moscova razboi conflict