Unul din trei tineri din mediul rural se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susţine la facultate, iar 14% că nu vor găsi loc la cămin, costurile pentru o chirie fiind prea mari raportate la bugetele lor familiale. Aproape 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor.
World Vision România, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), a lansat proiectul-pilot "Vreau la facultate - UBB&WVR Academy", prin intermediul căruia oferă un pachet educaţional pentru studenţi.
Pachetul educaţional pentru studenţii din mediul rural cuprinde zece workshopuri tematice care vor fi susţinute de psihologi din cadrul Centrului de formare UBB până la finalul anului universitar.
Din pachetul educaţional mai face parte un program de mentorat şi orientare în carieră, în cadrul căruia vor fi realizate sesiuni individuale de mentorat, consiliere şcolară/socială şi vocaţională, în funcţie de nevoile studenţilor, pe durata a minim şase luni. Mentorii sunt profesori universitari, studenţi admişi la studii doctorale sau de masterat din cadrul UBB. Până în prezent au fost incluşi în program zeci de mentori, selectaţi în funcţie de profilul studentului şi al mentorului.
Pachetul educaţional mai presupune asigurarea unui dispozitiv performant pentru procesul de învăţare şi studiu, precum şi acces la internet pentru elevii care nu locuiesc în căminele universităţii, o tabără de vară, precum şi acoperirea unor cheltuieli necesare (transport, cazare la cămin, materiale educaţionale etc.). Sprijinul financiar asigurat este de 400 de lei/student.
Principalele criterii de selecţie a tinerilor în programul "Vreau la facultate" sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2024-2025 la facultate şi deschiderea studentului şi a familiei în vederea participării la activităţile de educaţie non-formală organizate în cadrul proiectului.
AGERPRES