x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Islanda vrea în UE

Islanda vrea în UE

28 Mai 2009   •   00:00

Ministrul islandez de Externe, Ossur Skarphedinsson, a trimis azi Parlamentului de la Reykjavik un proiect de lege privind posibila aderare a Islandei la Uniunea Europeană.

Proiectul va fi dezbătut în Parlament şi supus votului deputaţilor, la sfârşitul lunii iunie sau la începutul lui iulie. Dacă va fi aprobat, islandezii vor fi chemaţi la urne pentru a se exprima în privinţa acestei aderări, se precizează într-un comunicat al MAE islandez, citat de AFP.

ZI ISTORICĂ
"Este o zi istorică. Islanda e la un punct de cotitură. Reconstrucţia noii Islande a început deja", declara joi şeful diplomaţiei islandeze, după ce depusese proiectul de aderare la UE, la Parlament. "Aderarea şi adoptarea monedei euro vor permite atragerea investiţiilor străine în această ţară", a adăugat Skarphedinsson. 


Iniţiativa ministrului de Externe pare să se bucure de suficientă susţinere politică pentru a fi aprobată. Noul Guvern islandez, format la 10 mai, după victoria istorică a stângii în alegerile din 25 aprilie, a anunţat chiar în ziua în care s-a format că va sesiza Parlamentul cu privire la intenţia de a aduce ţara în UE. În Parlament, coaliţia de stânga a reuşit să obţină o victorie istorică împotriva conservatorilor, devenind majoritară în Cameră (34 de mandate din 63) pentru prima oară după 28 de ani. Toamna trecută, conservatorii fuseseră acuzaţi că au adus în pragul prăbuşirii economia ţării.

×
Subiecte în articol: externe