x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel / A început comemorarea Holocaustului

Israel / A început comemorarea Holocaustului

21 Apr 2009   •   00:00

Israelul a început aseară să comemoreze Ziua Holocaustului, în timpul unei ceremonii în memoria celor 6 milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane de copii, ucişi în mod planificat de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.



Începutul acestei comemorări a avut loc la câteva ore după ce preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a calificat în trecut Holocaustul drept "mit", a provocat proteste vehemente pentru afirmaţii rostite la conferinţa asupra rasismului "Durban II" la Geneva.

Preşedintele israelian Shimon Peres şi primul ministru Benjamin Netanyahu au asistat la o ceremonie la memorialul Yad Vashem din Ierusalim, unde supravieţuitori ai Holocaustului au aprins şase lumânări în memoria victimelor. "Este trist că în timp ce noi marcăm comemorarea Holocaustului la Ierusalim, unii au ales să asiste la un spectacol de ură contra Israelului, care se desfăşoară la ora când vă vorbesc în inima Europei", a declarat Netanyahu într-un discurs. "Sunt profund indignat că într-o asemenea zi se deschide o conferinţă rasistă la Geneva la care în principal intervine Mahmud Ahmadinejad, un om care a cerut să fie ras Israelul de pe hartă", a deplâns mai devreme Peres.

Ignorând apelul secretarului general al ONU Ban Ki-moon de a nu asimila sionismul cu rasismul, Ahmadinejad a criticat crearea Israelului care a lipsit "de teritorii o naţiune întreagă sub pretextul suferinţei evreieşti". El i-a acuzat pe Aliaţi că au "trimis" după Al Doilea Război Mondial "imigranţi din Europa, Statele Unite şi din lumea Holocaustului pentru a stabili un guvern rasist în Palestina ocupată", aminteşte AFP, citată de Agerpres. Sirenele vor răsuna timp de două minute la ora 7.00 GMT marţi, zi în care vor continua comemorările. Peste 230.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc astăzi în Israel, potrivit mai multor asociaţii.

×
Subiecte în articol: externe