x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul învaţă să se apere de duşmani

Israelul învaţă să se apere de duşmani

de Sînziana Stancu    |    31 Mai 2009   •   00:00

Israelul a început duminică o serie de exerciţii de alertă şi apărare civilă pasivă, de o amploare fără precedent, simulând atacuri cu rachete şi val de atentate.

Exerciţiile vor dura cinci zile, timp în care vor fi testate capacităţile de a răspunde unor proiectile lansate din Liban şi Fâşia Gaza şi unor rachete din Iran sau Siria, au declarat oficialităţi ale Ministerului Apărării israelian, citate de AFP. Potrivit scenariilor, serviciile de urgenţă, armata, poliţia, administraţiile locale şi ministerele vor testa procedurile de apărare a populaţiei civile confruntate cu atacuri de tip convenţional, dar şi chimic şi bacteriologic.

Momentul de vârf va fi marţi dimineaţă, când sirenele vor suna în toată ţara, pentru a anunţa iminenţa unui atac, cerând populaţiei să coboare în adăposturi într-un timp-record, care să nu depăşească trei minute, a explicat adjunctul ministrului Apărării, Matan Vilnai. La rândul său, Guvernul israelian va simula reuniuni în cursul cărora miniştrii vor trebui să ia decizii în faţa unor astfel de scenarii.

Este cel de-al treilea exerciţiu de acest tip, după războiul împotriva mişcării şiite libaneze Hezbollah, din 2006, când un milion de persoane din nordul Israelului au fost supuse tirurilor de rachete lansate de pe teritoriul libanez.

×
Subiecte în articol: externe