x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia are nevoie de ingrijitori imigranti

Italia are nevoie de ingrijitori imigranti

07 Ian 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
SIMPLU - Ca sa ai grija de un batran trebuie doar sa fii un om bun Pensionarii italieni au nevoie de ingrijitori imigranti, chiar si necalificati, pentru ca tinerii italieni nu vor sa lucreze in bransa, iar azilele de batrani sunt putine si nu au conditii satisfacatoare. Romanii vad situatia ca pe o sansa.
ANA-MARIA LUCA

SOLUTIE. Ca sa nu fie singuri, batranii italieni angajeaza imigranti muncitori si cinstiti care sa le aiba grija
Aurelia e din Iasi si a plecat acum trei ani in Italia ca sa munceasca. Avea acolo o verisoara care lucra ca asistenta medicala la un spital. In Italia incepuse ca ingrijitoare de batrani. Si ea, si sotul ei. La negru. Asa ca a ajutat-o si pe Aurelia sa ajunga la Monte Lupo Albese, Piemonte, si sa se angajeze la o femeie batrana, cea mai saraca din sat, care-i platea 600 de euro pe luna. Putin, caci un ingrijitor de batrani castiga intre 800 si 1.000 de euro pe luna. Aurelia nu e asistenta medicala de profesie, dar lucrul acesta n-a deranjat-o pe batran§ si nu-i deranjeaza nici pe alti ingrijitori care angajeaza imigranti fara acte. Aurelia a vazut ca batrana e sarmana si a acceptat sa aiba grija de ea. Batrana a murit anul trecut, de Pasti.

Apoi au angajat-o alti italieni si are grija de o batrana care a fost medic. Ii face mancare, ii da medicamentele la timp, ii face curat. Primeste pentru asta 700 de euro, dar 100 i se opresc din leafa pentru ca batrana i-a promis ca-i face actele. Nu-i bai, caci mai in sud, la Napoli sau Palermo, pentru ca ai grija de un batran primesti doar 400 de euro. Asa zic romancele si romanii care au lucrat acolo.

PENSIONARI. Sa angajezi un imigrant ilegal ca sa aiba grija de bunica, unchi sau matusa nu e un lucru neobisnuit pentru italieni. Batranii din Italia au pensii destul de mari ca sa-si permita o persoana care sa-i ingrijeasca, si, pentru ca o cincime din populatia Italiei are peste 65 de ani, iar tinerii nu vor sa lucreze in aceasta bransa, cei mai multi italieni se bazeaza pe fluxul de imigranti, mai ales cei din Europa de Est.

Asistentele nu sunt neaparat calificate pentru slujba. Pe Aurelia au angajat-o pentru ca i-a convins ca e un om bun, ca e muncitoare si cinstita. Ea s-a si atasat sufleteste de prima batrana pe care a ingrijit-o si ii spunea "nona" (bunica).

IAR ITALIENILOR LE CONVINE. Imigratii nu sunt scumpi pentru ca nu platesc impozite.

"E un fenomen pozitiv pentru noi, pentru ca tinerii nostri nu vor sa lucreze ca ingrijitori, iar azilele de batrani si casele de odihna nu sunt intr-o stare foarte buna si sunt din ce in ce mai putine", a spus presei italiene un medic gerontolog. "Imigrantii sunt foarte buni in meseria asta, pentru ca vin in cea mai mare parte din tari unde varstnicii au un rol in societate si sunt respectati mai mult decat aici."

PIATA NEAGRA. Acesta e sistemul in care lucreaza cei mai multi imigranti. Un lucru pe care autoritatile italiene declara ca incearca sa-l schimbe. Familiile care cer pensii pentru batranii lor trebuie sa dovedeasca legalitatea angajarii ingrijitorului. Pe de alta parte, Spitalul universitar din Roma a inceput un curs pentru ingrijitori de batrani. Holul e plin de imigranti care invata despre imbatranirea sistemului nervos.

Guvernul italian a incercat sa infiinteze un fond din care sa se plateasca asistenta pentru batrani. Dar nu a reusit. Medicii gerontologi sunt nemultumiti pentru ca, spun ei, doua treimi din bugetul pentru sanatate sunt cheltuite pe spitale si medici de lux. Populatia tanara beneficiaza de ele, dar batranii nu prea au acces.

CONTURI IN BANCI
Bancile italiene si-au schimbat atitudinea fata de imigranti. Pentru ca baza de clienti italieni incepe sa scada o data cu rata natalitatii si cresterea competitiei dintre banci, liderii pietei au inceput sa curteze clientii imigranti. Nu e vorba de imigrantii care vin sa munceasca si apoi se intorc in tarile lor, ci de cei care vor sa se stabileasca in Italia, sa-si gaseasca o slujba stabila si sa-si cumpere o casa. Si bancherii spun ca nu conteaza pentru ei ca depozitele sunt mai mici, ci mai ales ca sunt oameni cu nevoi importante. Asa ca unele banci au creat si servicii speciale pentru imigranti, care sa le permita sa trimita bani familiilor.
×
Subiecte în articol: diaspora imigranti italieni