x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia și-a luat rămas bun de la Silvio Berlusconi. Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu

Italia și-a luat rămas bun de la Silvio Berlusconi. Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu

de Alice Petrescu    |    14 Iun 2023   •   22:15
Italia și-a luat rămas bun de la Silvio Berlusconi. Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu
Sursa foto: Hepta

Mii de persoane, printre care preşedintele Italiei, Sergio Mattarella şi premierul Giorgia Meloni i-au adus, astăzi, un ultim omagiu, lui Silvio Berlusconi, care a murit luni, la 86 de ani, de leucemie.

Ultimul rămas bun

La Milano, coroane de flori au fost stivuite pe faţada catedralei gotice a oraşului înainte de funeraliile care au început la ora locală 15.00 (16.00, ora României), în timp ce ecrane gigantice au fost instalate pentru a permite oamenilor să urmărească din piaţă slujba, transmite Reuters.

Decorat cu flori albe, roşii şi verzi, în culorile drapelului italian, sicriul a ajuns la ora 13.00 GMT în faţa domului din Milano, în prezenţa a mii de persoane şi în aplauzele galeriei AC Milan, club pe care Berlusconi l-a condus timp de 31 de ani.

Aproximativ 2.300 de persoane au fost prezente în interiorul catedralei, printre care Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi liderul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, Elly Schlein.

Oamenii aflaţi în spatele barierelor din faţa catedralei au putut urmări ceremonia pe două ecrane gigantice. Unii dintre ei au scandat "Silvio va fi întotdeauna președintele nostru", "Berlusconi preşedinte" sau "Mulţumim, eşti unic!" . Au fost steaguri, lacrimi și aplauze, notează BBC.

La Milano, ca peste tot în Italia, drapelele au fost coborâte în bernă pe edificiile publice. De asemenea, activitatea parlamentară a fost suspendată de facto miercuri pentru a permite politicienilor să ia parte la slujbă.

Aceste funeralii de stat, prevăzute de protocol, au fost însoţite de o zi de doliu naţional, o premieră pentru un fost premier care nu s-a bucurat de aprecierea tuturor italienilor. Berlusconi nu a fost străin de scandaluri, probleme cu justiţia, dar a reuşit să le facă faţă şi să revină de fiecare dată, impunându-se ca o figură controversată inclusiv pe plan internaţional.

Mai mulți politicieni italieni din opoziție au refuzat să participe la slujbă

Fostul premier italian Silvio Berlusconi continuă să divizeze ţara chiar şi după moartea sa: Decizia guvernului din care face parte şi partidul său de a-l onora miercuri printr-o zi de doliu naţional a stârnit controverse, mai transmite Reuters. Unii politicieni italieni din opoziţie, printre care fostul premier Giuseppe Conte, au refuzat să participe la slujbă, în timp ce fostul ministru de centru-stânga Rosy Bindi a declarat că are loc o „sanctificare nepotrivită”

Copiii lui Silvio Berlusconi, mesaj emoționant „Mulţumim pentru viaţă, mulţumim pentru dragoste”

Cei cinci copii ai fostului premier italian Silvio Berlusconi au dorit să-și ia rămas bun în mod public de la tatăl lor printr-un mesaj emoționant, publicat miercuri în principalele ziare italiene.

„Dragul nostru tată, mulţumim pentru viaţă, mulţumim pentru dragoste. Vei rămâne mereu în inimile noastre”, au scris Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora şi Luigi Berlusconi în textul însoţit de o fotografie a tatălui lor, făcută în urmă cu mai mulţi ani şi în care el apare zâmbitor.

Silvio Berlusconi a murit luni la vârsta de 86 de ani, la trei zile după ce a fost reinternat la spitalul San Raffaele din Milano și la două luni după ce s-a aflat că suferea de mai mult timp de leucemie.

Potrivit media italiene, Silvio Berlusconi a optat pentru incinerare, cerând ca cenuşa sa să fie înhumată în luxoasa sa proprietate de la Arcore, în apropiere de Milano. 

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×
Subiecte în articol: italia berlusconi funeralii