x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Julian Assange are nevoie de bani

Julian Assange are nevoie de bani

de Anca Aldea    |    26 Dec 2010   •   18:04
Julian Assange are nevoie de bani
Sursa foto: /Reuters

Fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, Julian Assange, ales "Omul anului" de cotidianul francez Le Monde, îşi vinde memoriile pe bani grei. Potrivit săptămânalului britanic The Sunday Times, fondatorul WikiLeaks a semnat contracte de peste 1,2 milioane de euro (1 milion de lire sterline) pentru autobiografia sa.

Presa relatează că australianul în vârstă de 39 de ani, care a făcut, la sfârşitul acestui an, o serie de dezvăluiri incendiare legate de mecanismele şi culisele diplomaţiei americane, are nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile de judecată în procesul în care este implicat în prezent în Suedia.

Într-un interviu publicat de The Sunday Times, Assange explică faptul că această sumă îl va ajuta să se apere împotriva acuzaţiilor de agresiuni sexuale care îi sunt aduse de două femei în Suedia. "Nu vreau să scriu această carte (autobiografia – n.n.), dar trebuie să o fac. Am plătit 200.000 de lire sterline pentru cheltuieli de judecată şi trebuie să mă apăr şi să păstrez WikiLeaks pe linia de plutire", a spus australianul.

Potrivit lui Assange, o parte din bani – circa 600.000 de euro – va veni de la Alfred A. Knopf, editorul său american, altă parte – aproxi­mativ 380.000 de euro -, de la Editura Canongate din Marea Britanie. În total, contractele semnate între Assange şi terţi se ridică la aproximativ 1,2 milioane de euro. Presa europeană remarcă faptul că şi WikiLeaks are probleme financiare, în măsura în care numeroşi donatori şi-au retras finanţările de teamă că dezvăluirile incendiare ale site-ului pot încălca diferite legi.

Julian Assange se teme să nu fie extrădat în Suedia pentru acuzaţiile de agresiune sexuală formulate pe numele său. Pe de altă parte, Statele Unite fac tot posibilul să îl aducă pe Assange în faţa justiţiei pentru acuzaţii de spionaj. Fondatorul WikiLeaks beneficiază în prezent de un regim de eliberare condiţionată în Marea Britanie, neavând voie să părăsească domiciliul în care locuieşte acum. Assange a fost arestat la 7 decembrie, la Londra, pe baza unui mandat de arestare european, emis de autorităţile suedeze. Audierea sa pentru o eventuală extrădare în Suedia a fost programată pentru data de 7 februarie, iar procedurile ar putea dura câteva luni.

Assange l-a detronat pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace
Utilizatorii online ai ziarului francez Le Monde l-au ales pe Julian Assange "Omul anului", cu 56,2% din totalul voturilor exprimate. Assange l-a "detronat" pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, disidentul chinez Liu Xiaobo, care a primit doar 22,3% din voturi, şi pe americanul Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care a obţinut 6,9% din preferinţele internauţilor.

×
Subiecte în articol: wikileaks julian assange