x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jumătate din cocaina spre Europa trece prin Belgia

Jumătate din cocaina spre Europa trece prin Belgia

31 Dec 2019   •   15:00
Jumătate din cocaina spre Europa trece prin Belgia

Aproximativ jumătate din cocaina trimisă din America Latină pe piaţa europeană trece prin porturile belgiene, potrivit unui program al Naţiunilor Unite ce monitorizează transportul maritim de containere, relatează marţi cotidianul belgian „Le Soir”, citat de DPA.

Un volum record de cocaină este confiscat în Uniunea Europeană, cu cifre ce au atins 140,4 tone în 2017 - cele mai recente date disponibile - potrivit Centrului european de monitorizare a drogurilor şi dependenţei de droguri, agenţia UE ce monitorizează situaţia.

În acest an, Programul de Control al Containerelor (PCC) al Naţiunilor Unite a confiscat peste 77 de tone de cocaină în ţările sursă din America Latină, a declarat coordonatorul proiectului, Bob Van den Berghe, pentru Le Soir.

Din aceasta, „aproximativ 63 de tone erau destinate Europei şi 31 porturilor belgiene”, a precizat fostul ofiţer de poliţie belgian.

PCC ajută ţările să combată comerţul maritim ilicit. În America Latină, programul operează în aproximativ 15 ţări, inclusiv în porturi din Brazilia, Panama, Surinam şi Peru, care sunt hub-uri importante pentru exportul de cocaină produsă în regiune.

Cifrele - bazate doar pe transporturile confiscate în aceste porturi unde este prezent PCC - ar face Belgia numărul unu de intrare pentru cocaina transportată în Europa, notează „Le Soir”.

În 2018, 50 de tone de cocaină confiscate la nivel global erau destinate numai portului belgian Antwerp, adaugă ziarul.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: trafic cocaină belgia