x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele austriac îl încredințează tot pe Karl Nehammer să formeze guvernul

Președintele austriac îl încredințează tot pe Karl Nehammer să formeze guvernul

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2024   •   21:42
Președintele austriac îl încredințează tot pe Karl Nehammer să formeze guvernul
Sursa foto: Hepta

Președintele austriac Alexander Van der Bellen l-a însărcinat marți pe cancelarul Karl Nehammer, liderul Partidului Popular conservator, să formeze un guvern, în ciuda obiecțiilor Partidului Libertății de extremă dreapta, care a câștigat alegerile generale de luna trecută, relatează Reuters.

Partidul Libertății, eurosceptic și favorabil Rusiei, a obținut victoria în alegerile din 29 septembrie pentru prima dată în istoria sa. Cu aproximativ 29% din voturi, FPO trebuie să formeze o coaliție pentru a obține majoritatea necesară în parlament și a putea astfel să formeze un guvern.

Liderul FPO, Herbert Kickl, a afirmat că ar fi dispus să devină cancelar într-un guvern condus de partidul său; totuși, celelalte partide au exclus această posibilitate. Van der Bellen, care coordonează procesul de formare a guvernelor, a confirmat că aceste partide și-au menținut pozițiile.

„Alegerile parlamentare din 29 septembrie nu reprezintă o cursă în care partidul care ajunge primul la linia de sosire are automat dreptul de a forma guvernul”, a declarat președintele în vârstă de 80 de ani într-un discurs televizat. „Dacă un partid dorește să guverneze singur, trebuie să depășească pragul de 50%. Nu este suficient să obțină 10%, 20% sau 30%”.

Van der Bellen, fost lider al Verzilor de stânga, care și-a exprimat rezervele cu privire la intrarea lui Kickl în guvern sub conducerea sa, a susținut că nu trebuie să urmeze convenția de a cere câștigătorului să formeze o coaliție de guvernare, având în vedere că este fără precedent ca niciun alt partid să nu dorească să colaboreze cu acesta.

După ce le-a solicitat liderilor de partid să se întâlnească și să-i raporteze despre discuțiile lor, Van der Bellen l-a însărcinat pe Nehammer să poarte negocieri cu social-democrații (SPO).

Kickl a declarat că ar fi nedemocratic ca partidul său să nu participe la guvernare și a avertizat împotriva formării unei „coaliții a perdanților” care să-l excludă. „Acest lucru poate părea o palmă pentru mulți dintre voi”, le-a spus Kickl susținătorilor pe Facebook. „Dar vă promit: ultimul cuvânt nu a fost încă spus”, adăugând că va aștepta rezultatul discuțiilor privind coaliția și că partidul său rămâne deschis colaborării cu alții.

Într-un discurs, Nehammer a răspuns imediat unei întrebări adresate de Van der Bellen cu privire la posibilitatea ca o coaliție formată din OVP (Partidul Popular) și SPO (Partidul Social-Democrat) să funcționeze cu o majoritate de un singur loc. „Pentru a asigura o majoritate parlamentară stabilă, va fi nevoie de un al treilea partener”, a spus el, adăugând că nu va mai exista „business as usual” și că va căuta reforme.

Cu doar alte două partide în parlament, acest lucru sugerează puternic că el intenționează să se îndrepte spre liberalii de la Neos, mai degrabă decât către actualul său partener de coaliție, Verzii. Austria nu a fost guvernată de o coaliție formată din trei partide de la obținerea independenței în 1955. OVP și SPO vor trebui să depășească mari diviziuni ideologice, inclusiv politica emblematică a SPO referitoare la introducerea impozitelor pe avere și moștenire.

„Nu pot spune astăzi dacă aceste negocieri vor conduce la formarea unui nou guvern. Ceea ce vă pot promite este că voi acționa în interesul stabilității și al fiabilității și cu simțul responsabilității pentru țara noastră”, a declarat Nehammer.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: karl nehammer Austria guvern