x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe L’Express: România caută manageri străini pentru companiile de stat

L’Express: România caută manageri străini pentru companiile de stat

de Marina Constantinoiu    |    21 Feb 2012   •   21:00
L’Express: România caută manageri străini pentru companiile de stat

'Noul Guvern de la Bucuresti continua reformele deja lansate', este de parere autorul unei analize din publicatia franceza L’Express despre tentativele Romaniei de a gasi manageri profesionisti pentru companiile de stat, pentru a garanta, astfel, independenta acestora.

'«Companie de stat, caut manager profesionist». Daca anuntul nu este formulat chiar in acesti termeni, mesajul figureaza totusi pe site-ul Ministerului roman al Economiei', comenteaza autorul articolului, care il citeaza pe Andrei Todea, directorul de cabinet al lui Ion Ariton, ministrul aflat la originea acestui proiect, cu o declaratie facuta la cateva zile dupa lansarea initiativei. 'O revolutie pe care va trebui s-o duca mai departe Lucian Bode, noul titular al portofoliului Economiei', se arata in articol.

'In cateva saptamani, patru mastodonti mosteniti din epoca dictaturii comuniste si inca detinuti de stat – Oltchim, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romarm – vor fi deci in mainile unor directori generali veniti din sectorul privat si, mai ales, alesi de firme de recrutare. Nu mai putin de 15 companii nationale vor urma aceeasi cale pana in luna decembrie', relateaza L’Express.

Pierderi astronomice
'Acest nou mod de desemnare a sefilor are ca scop garantarea independentei si eficacitatii gestionarii intreprinderilor. De la caderea comunismului, acum peste 20 de ani, cele 50 de companii nationale i-au vazut pe politicienii la putere exercitand presiuni asupra patronilor aflati sub influenta politica. Anul trecut, Romgaz a renuntat la un profit anual de 189 de milioane de euro pentru a face din el un cadou pentru bugetul statului', comenteaza L’Express.

'Cu mici exceptii, companiile din sectorul public inregistreaza pierderi astronomice: 675 de milioane de euro in 2010. Fondul Monetar International (FMI), cu care Romania a semnat mai multe acorduri din 2009, pentru a face fata crizei, cere privatizarea unei parti dintre ele. Pentru a le imbunatati rezultatele, ministrul Economiei de la acel moment, Ion Ariton, a decis, la inceputul lui 2011, sa aplice metodele in vigoare la multinationale. Mai multe companii de recrutare sunt insarcinate cu alegerea de candidati, carora le sunt promise salarii generoase, insotite de o prima pentru rezultate bune. Andrei Todea declara ca obiectivul este de a spori profiturile si de a imbunatati situatia companiilor care urmeaza sa fie puse in vanzare', noteaza autorul.

Cheia este la oamenii politici
L’Express se intreaba daca acest 'management profesional' este si o solutie-miracol. Si raspunde: 'Nu este sigur. Asta va costa o avere si nu va schimba marea lucru', citandu-l pe economistul Ilie Serbanescu. 'Nici cel mai bun patron din lume nu va putea sa ajute un sistem cangrenat de coruptie, de contracte aranjate sau de furt, pur si simplu', continua acesta. L’Express citeaza si opinia fostului director general al uneia dintre companiile vizate, Hidroelectrica, Mihai David: 'Pentru a fi eficienti, va trebui sa se elimine presiunile venite de sus. Adevarata cheie este in mainile oamenilor politici'.

×
Subiecte în articol: externe