CAMPANIE ● America îşi întoarce candidaţii pe toate părţile
Aspiranţii la fotoliul de preşedinte din Biroul Oval au parte nu numai
de întreceri electorale acerbe, ci şi de situaţii bizare, comice sau...
pline de umor negru.
CAMPANIE ● America îşi întoarce candidaţii pe toate părţile
Aspiranţii la fotoliul de preşedinte din Biroul Oval au parte nu numai de întreceri electorale acerbe, ci şi de situaţii bizare, comice sau... pline de umor negru.
Candidatul democrat, Barack Obama, este, de departe, ţinta interesului electoratului, dar şi al presei. Odată, în timpul campaniei electorale, s-a trezit în mijlocul unui atac fundamentalist creştin. Adepţii grupului "Focus on the Family" – o grupare evanghelică conservatoare – se rugau de zor să vină Potopul cînd Obama va fi fost desemnat oficial candidat din partea Partidului Democrat, în cursa pentru Casa Albă. "Oare chiar ar fi rău ca oamenii să se roage pentru o ploaie de proporţii biblice?", se întreaba unul dintre membrii grupului, într-o înregistrare video, care a circulat mai bine de o zi pe internet. "Ar fi bine ca ploaia să înceapă cu cîteva minute înainte de discursul candidatului de culoare", îşi dorea acelaşi "binevoitor". Dar, la data de 28 august, cînd Obama a devenit oficial candidatul democraţilor la Casa Albă, nimic din "rugăciunile" evangheliştilor nu s-a împlinit...
STÎNGIST ŞI DROGAT. Obama a avut parte şi de un atac... de librărie. O carte-rechizitoriu, intitulată "Naţiunea Obama: Stîngism şi cultul personalităţii", scrisă de Jerome Corsi – acelaşi militant conservator, care, în 2004, a scris o carte şi împotriva fostului contracandidat al lui George W. Bush, John Kerry, îl face praf pe Obama şi pe ai lui. Corsi scrie că Obama e un "radical de stînga, drogat", care încearcă "să îşi ascundă legăturile extinse cu Islamul", iar despre tatăl lui, originar din Kenya, scrie că e un "alcoolic poligam". Ziariştii au aflat însă ceva mai bun despre el, şi anume că este un împătimit al jocului de baschet, din care şi-a făcut superstiţie în timpul campaniei: înainte de fiecare întîlnire cu alegătorii sau confruntare cu contracandidatul său, intră pe un teren de baschet, să bage măcar cîteva mingi în coş.
IRONIC. Pe candidatul republicanilor, John McCain, în vîrstă de 71 de ani, simţul ascuţit al umorului, dus pînă la autoironie, îl scoate din situaţiile dificile. Întrebat cum ar putea reduce cheltuielile guvernamentale, McCain a răspuns că asta "nu e o chestiune ce ţine de democraţi sau de republicani", ci de felul în care acţionezi, astfel încît "să nu-ţi fie ruşine să te uiţi în ochii copiilor tăi". "În cazul meu", a continuat el, copiii, nepoţii, strănepoţii, stră-strănepoţii şi stră-stră-strănepoţii sînt atît de mici, încît se apropie de... pensie". Privit cu scepticism pentru că ar fi un preşedinte bătrîn, McCain a replicat pe ton glumeţ că are toate "calităţile" pentru o asemenea funcţie: "curaj, înţelepciune, experienţă şi ce e mai important – bătrîneţea necesară". Bătrîneţea, a continuat el, "e necesară ca să protejezi America, s-o onorezi, s-o iubeşti sau să-i povesteşti... ce năzbîtii a mai făcut pisica".
Palin, provocată la duel
Mai în glumă, mai în serios, candidatul democrat la preşedinţia SUA a provocat-o pe candidata republicană la vicepreşedinţie, Sarah Palin, la un "duel", pe terenul de baschet. Obama i-a lansat provocarea în direct, în timpul unui interviu pe care l-a acordat săptămîna trecută postului de televiziune ABC. "Mi-a făcut impresia că ştie să joace bine (baschet – n.r.), ea juca şi în liceu", a spus el, comentînd talentele sportive ale coechipierei lui John McCain. Palin a fost supranumită "Sarah Barracuda", datorită reputaţiei sale de jucătoare de baschet feroce, în vremea cînd făcea acest sport în liceu. Ea practică şi vînătoarea de elani, în Alaska, unde este guvernator. În ce-l priveşte pe Obama, el nu s-a lăsat de baschet nici în campania electorală.Citește pe Antena3.ro