Republicanii au câştigat "en fanfare" bătălia electorală pentru controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, dar nu au putut sărbători un succes total, care ar fi însemnat şi obţinerea majorităţii în Senat.
Adversarii politici ai preşedintelui democrat Barack Obama au obţinut cel puţin 60 de locuri în Camera Reprezentanţilor, potrivit celor mai recente estimări, cu mult peste cele 39 de mandate de care aveau nevoie pentru a câştiga majoritatea. În aceste condiţii, tabăra democrată are de gestionat o înfrângere foarte dură, dar explicabilă pe fondul situaţiei economice dificile şi al ratei ridicate a şomajului din SUA.
Această victorie le va permite republicanilor să-l constrângă şi mai mult pe Obama şi să-i blocheze politicile mai eficient decât au făcut-o în ultimii doi ani. Sunt vizate în primul rând domenii precum energia şi schimbările climatice, imigraţia sau educaţia.
În Senat, republicanilor le-au lipsit zece mandate pentru a deveni majoritari.
O serie de schimbări se pot profila de acum în politica americană. Republicanii vor dori să prelungească măsura reducerii impozitelor pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei mai bogaţi dintre ei, măsură care expiră la sfârşitul anului. Barack Obama este în favoarea reintroducerii unor niveluri de impozitare mai ridicate pentru americanii care câştigă peste 200.000 de dolari pe an, cu scopul de a reduce datoria publică. Acordurile de liber schimb cu Coreea de Sud, Columbia şi Panama ar putea fi accelerate. În privinţa controversatei reforme a sistemului de asigurări de sănătate, republicanii nu îşi ascund intenţia de a demonta acest proiect major al mandatului lui Barack Obama. Republicanii se opun mai ales unei dispoziţii a legii care îi obligă pe toţi americanii să aibă o asigurare de sănătate. Victoria republicană nu este o veste bună nici pentru aproximativ 12 milioane de imigranţi aflaţi ilegal pe teritoriul american. Numeroşi republicani se luptă pentru a evita aprobarea unor măsuri vizând reglementarea situaţiei acestora.
La nivel internaţional, ascensiunea republicanilor se poate reflecta negativ asupra procesului de ratificare a tratatului de dezarmare nucleară semnat de Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, în aprilie. Iar o răcire a relaţiilor dintre Moscova şi Washington va ricoşa negativ şi spre întreaga Europă, comentează, pentru AFP, directorul Institutului de Studii de securitate al Uniunii Europene, Alvaro de Vasconcelos. De asemenea, blocarea de legiuitorii americani a legii privind limitarea emisiilor de carbon în SUA nu va avea, nici ea, darul de a-i apropia pe aliaţii europeni.
Citește pe Antena3.ro