x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe LEGISLATIVE / Israelul a votat

LEGISLATIVE / Israelul a votat

de Anca Aldea    |    11 Feb 2009   •   00:00

Israelienii au votat pentru alegerea celui de-al 18-lea Knesset, la aproximativ patru luni de la demisia, în septembrie 2008, a lui Ehud Olmert, implicat în mai multe scandaluri de corupţie.



Peste cinci milioane de alegători au fost chemaţi la urne, iar rata de participare a fost cu aproximativ 2,5 puncte mai mare decât cea din 2006. Cu două ore înainte de închiderea celor 9.263 de secţii de votare, rata era de 59,7%, după cum a anunţat Comisia Centrală a Alegerilor, citată de AFP.

Potrivit exit-poll-urilor transmise aseară de Partidul Kadima (centru-dreapta), formaţiunea condusă de ministrul de Externe, Tzipi Livni, s-a clasat în topul preferinţelor alegătorilor, obţinând 30 de locuri în Parlament. Partidul Likoud (de dreapta), al lui Benjamin Netanyahu, ar fi câştigat, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, 28 de mandate în Knesset. Cu toate acestea, analiştii estimează că, având susţinerea extremei-drepte şi a formaţiunilor religioase, Netanyahu pare într-o poziţie mai bună pentru a forma o coaliţie guvernamentală.

Locul al treilea în preferinţe alegătorilor chemaţi ieri la urne ar putea fi ocupat de Partidul de extremă-dreapta Israel Beitenu, al lui Avigdor Lieberman, cu respectiv 14 sau 15 mandate. O înfrângere neaşteptată a înregistrat Partidul Muncii, al ministrului Apărării, Ehud Barak, care ar fi obţinut cel mai scăzut scor din istoria sa, respectiv 13 locuri, după cum au arătat exit-poll-urile.

×
Subiecte în articol: externe