x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Leii curajosi i-au atacat pe cruciati

Leii curajosi i-au atacat pe cruciati

de Anca Aldea    |    11 Noi 2005   •   00:00
Leii curajosi i-au atacat pe cruciati

Atentatele sinucigase de la Amman, soldate cu 56 de morti si 300 de raniti, au fost organizate de reteaua terorista a lui Ossama ben Laden, Al-Qaeda, si coordonate de liderul insurgentilor din Irak, iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi.

Banuita de la bun inceput ca s-ar afla in spatele atacurilor din Capitala iordaniana, aripa irakiana a Al-Qaeda a recunoscut ieri, intr-un comunicat de presa, ca a atacat cele trei hoteluri din Amman - Radisson, Days Inn si Grand Hyatt - , pline cu turisti si diplomati, pentru a-i omori pe "inamicii Islamului". Mai multi suspecti au fost arestati, intre care unul avea accent irakian, au anuntat autoritatile iordaniene.

TERORISTI MORALIZATORI. "Curajosii lei au lansat un nou raid la Amman dupa ce au fost studiate si reperate obiectivele, au fost alese hotelurile, transformate de dictatorul iordanian (regele Abdallah al II-lea al Iordaniei - n.r.) intr-o gradina pentru inamicii religiei noastre - evreii si cruciatii... Un loc imoral plin de tradatori... Si un centru al prostitutiei", se arata in comunicatul Organizatiei Al-Qaeda din Tara celor doua rauri, numele oficial al aripei irakiene. Autoritatile iordaniene au anuntat ieri ca majoritatea celor ucisi in atacuri sunt cetateni iordanieni.

"Curajosii lei" n-au putut insa preconiza ca multi "inamici ai Islamului" au fost evacuati cu putin timp inainte de atentate. Potrivit cotidianului israelian Ha’aretz, numerosi turisti israelieni, care erau cazati la Hotelul Radisson din Amman, au fost evacuati inainte de producerea atentatelor de miercuri seara, de fortele de ordine iordaniene, aparent din cauza unei alerte de securitate. Masura a fost atat de extrema, incat personalul de securitate i-a escortat pe turistii israelieni in tara lor de origine.

AL-QAEDA LA ONU. Temuta Al-Qaeda, care s-a aflat in spatele numeroaselor atentate din lumea-ntreaga, a fost ieri subiectul cel mai fierbinte discutat la Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenta la New York pentru a dezbate "amenintarile la adresa pacii".

In tot acest timp, in Iordania, unde autoritatile au decretat ieri zi de doliu national, politia a mobilizat efective suplimentare in zona celor trei hoteluri si a misiunilor diplomatice din Capitala Amman. O alta masura de securitate luata imediat dupa atacurile teroriste a fost inchiderea granitelor terestre pe perioada nedeterminata.

AMMANUL PROSTITUTIEI
"Curajosii lei au lansat un nou raid la Amman. Iordania a devenit o tinta pentru ca se transformase intr-un fel de gradina din spatele casei pentru dusmanii religiei - evrei si cruciati... un loc imoral plin de tradatori... si un centru al prostitutiei" - Comunicatul Al-Qaeda

Zarqawi a gresit

Seful insurgentilor din Irak, iordanianul Zarqawi (foto), a devenit o figura emblematica a retelei Al-Qaeda si aproape ca a ajuns pe picior de egalitate cu Ossama ben Laden in fata americanilor. Gruparea condusa de Zarqawi a revendicat, in trecut, numeroase atentate si decapitari de ostatici. Pe capul lui, Statele Unite au pus o recompensa de 25 de milioane de dolari, iar in Iordania, Zarqawi a fost condamnat la moarte in absentia. Ammanul, un aliat de incredere al SUA, a devenit o tinta cu potential ridicat pentru teroristi. Cruciatii pe care al-qaedanul Zarqawi i-a vanat la Amman au fost, pe langa iordanieni, un saudit, un arab israelian, cinci irakieni, trei chinezi si un indonezian, potrivit unui bilant provizoriu dat ieri publicitatii.

ATAC IN IRAK
Al-Qaeda a atacat ieri-dimineata si un restaurant din centrul Capitalei irakiene, Bagdad. Cel putin 31 de persoane si-au pierdut viata si 30 au fost ranite in atentatul in care un kamikaze si-a detonat centura de explozibili in Restaurantul Kadduri de pe Bulevardul Abu Nawwas, in apropiere de Hotelurile Palestina si Sheraton, unde sunt cazati numerosi ziaristi si functionari straini. Si Tikritul a fost scena unor violente sangeroase. Un centru de recrutare pentru armata din oras a fost aruncat in aer ieri. Cel putin sase oameni au murit si 13 au fost raniti.

NUNTA INSANGERATA
Intr-unul dintre hotelurile insangerate miercuri la Amman avea loc o nunta. In sala de bal a Hotelului Radisson, lume multa, vesela, colorata, imbracata festiv. In timp ce mirele si mireasa isi pregateau marea intrare, insotiti de un alai de femei care fredonau cantece traditionale, un barbat necunoscut se strecura in sala cu oaspeti, cu o centura cu explozibil la brau. Cateva secunde mai tarziu, s-a auzit o bubuitura puternica. Multi dintre cei 250 de invitati zaceau pe jos. Morti, raniti, oameni teferi. Nunta le-a schimbat viata. Si mirele, Ashraf Mohamed al-Akhras, si mireasa, Nadia al-Alami (foto), si-au pierdut tatii. Ashraf si Nadia au fost raniti. Tortul miresei a ramas neatins. Ca o speranta. "Am fost uluit", spune mirele.
×
Subiecte în articol: externe al- amman