x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liban. Organizatorii Comic-Con arestați pentru „atingere adusă moravurilor”

Liban. Organizatorii Comic-Con arestați pentru „atingere adusă moravurilor”

04 Noi 2017   •   18:30
Liban. Organizatorii Comic-Con arestați pentru „atingere adusă moravurilor”

 Un grup armat libian care îndeplineşte rolul de poliţie la Tripoli a anunţat sâmbătă că a închis porţile Comic-Con şi i-a arestat pe organizatori, întrucât a considerat că festivalul pop culture "aduce atingere moravurilor şi pudorii", relatează AFP. 

Vineri, sute de tineri s-au grăbit să vină la deschiderea, la Tripoli, a celei de a 2-a ediţii a Comic-Con-ului, îmbrăcaţi în costumele eroilor lor favoriţi de manga sau de animaţie. 

În cadrul festivalului, care trebuia să continue şi sâmbătă, erau prevăzute să aibă loc şi competiţii de jocuri video. 

Potrivit unuia dintre participanţi, aşa-numita Forţă de disuasiune a pătruns în sala în care se derula festivalul, i-a arestat pe organizatori şi le-a confiscat computerele. 

Această forţă loială guvernului de uniune naţională cu sediul la Tripoli este susţinută de comunitatea internaţională şi este formată în principal din salafişti, care îşi au cartierul general în estul capitalei. Aceasta face oficiul de poliţie la Tripoli, luptând împotriva traficanţilor de droguri şi de alcool şi a persoanelor suspectate că aparţin grupării Stat Islamic (SI). 

Considerat printre grupurile armate cele mai disciplinate, acesta a câştigat în influenţă de la instalarea guvernului de uniune la Tripoli în martie 2016 după ce a reuşit să aducă sub control crima organizată în capitala libiană. 

După ce i-a arestat pe organizatorii Comic-Con, Forţa de disuasiune estimează că era "necesar să atacăm aceste fenomene distructive şi să le combatem" 

Forţa a precizat că organizatorii vor fi prezentaţi "parchetului pentru atingere adusă moravurilor şi pudorii". 

"Acest gen de festivaluri importate din străinătate exploatează slăbiciunea credinţei religioase a adolescenţilor şi fascinaţia lor pentru culturi străine", a explicat grupul armat. 

Fenomenul Comic-Con s-a născut în anii 1970 în SUA, fiind un eveniment la care zeci de fani de BD făceau schimb de reviste de gen. De atunci, acest tip de salon a început să fe organizat în întreaga lume. Chiar şi Arabia Saudită, o ţară ultraconservatoare unde cinematografele publice sunt interzise, a găzduit în 2017 primul său Comic-Con. 

De la căderea regimului lui Muammar al-Gaddafi în 2011, autorităţile succesive de tranziţie au eşuat în tentativa de a introduce o poliţie şi o armată regulate, capabile să restabilească ordinea într-o ţară în care există sute de miliţii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: liban comic-con organizatori