x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lideri ucişi în accidente de avion

Lideri ucişi în accidente de avion

de Sînziana Stancu    |    12 Apr 2010   •   00:00

Preşedintele polonez nu este singurul care piere într-un accident aviatic. BBC online a publicat o cronologie a preşedinţilor şi altor lideri politici ucişi în astfel de accidente.

● 1936: Arvid Lindman, premierul suedez, moare în data de 9 decembrie, când avionul lui, un Douglas DC2, se prăbuşeşte peste casele din cartierul londonez Croydon, încercând să decoleze pe o vreme cu ceaţă densă.
● 1943: Premierul polonez Wladislaw Sikorski, aflat în exil, moare când avionul B24C Liberator s-a prăbuşit, în data de 4 iulie, în Marea Mediterană, în scurt timp după ce decolase de pe aeroportul din Gibraltar.
● 1959: Preşedintele Republicii Centrale Africane, Barthelemy Boganda, e ucis la 29 martie când avionul în care se afla explodează în aer, deasupra Banguiului.
● 1961: Dag Hammarskjold, secretarul general al ONU, moare când avionul său se prăbuşeşte în junglă, în Zambia, la 17 septembrie.
● 1966: În data de 13 aprilie, elicopterul preşedintelui Irakului Abdul Salam Arif se prăbuşeşte din cauza unei firtuni puternice.
● 1977: Premierul iugoslav Dzemal Bijedic moare în data de 18 ianuarie, aparatul său de zbor, Gates Learjet, izbindu-se de un munte, din cauza viscolului puternic.
● 1981: Preşedintele Ecuadorului Jaime Roldos Aguilera îşi pierde viaţa la 24 mai, când Beech Super King Air 200 FAE-723 se prăbuşeşte din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
● 1981: Cu două luni mai târziu, în acelaşi an, moare în accident aviatic şi lederul panamez Omar Torrijos, când Panamian Air Force se prăbuşeşte, la 31 iulie, în condiţii suspecte.
● 1986: Preşedintele Mozambicului, Samora Machel, moare la 19 octombrie, cănd avionul Tupolev-134A se prăbuşeşte pe timp de furtună încercând să aterizeze la Maputo.
● 1988: Preşedintele pakistanez, generalul Muhammad Zia Ul-Haq,moare când un Lockheed C-130B al Pakistani Air Force cade la 17 august, imediat după ce decolase de la Bahawalpur.
● 1994: Este anul când doi preşedinţi, cel al Rwandei, Juvenal Habyarimana, şi cel din Burundi, Cyprien Ntaryamira, care se aflau împreună într-un avion Dassault Facon 50 9XR-NN, mor când aparatul a fost doborât, la 6 aprilie, de o rachetă, când se apropia de aeroportul din Kigali.
● 2004: Boris Trajkovski, preşedintele macedonean, moare când avionul său, Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB, care se pregătea să aterizeze la Mostar, în data de 26 februarie, se prăbuşeşte din cauza condiţiilor meteorologice nefavorable.
● 2005: Vicepreşedintele sudanez, John Garang, moare în accident de elicopter, pe vreme rea, izbindu-se de un lanţ muntos din sudul Sudanului, în data de 30 iulie.

×
Subiecte în articol: externe