x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liechtenstein dă în judecată Cehia pentru recuperarea unor terenuri

Liechtenstein dă în judecată Cehia pentru recuperarea unor terenuri

23 Aug 2020   •   17:00
Liechtenstein dă în judecată Cehia pentru recuperarea unor terenuri

Micul stat alpin Liechtenstein a demarat acţiuni juridice pentru a lua înapoi proprietăţile confiscate de Praga la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după o dispută de mai bine de 70 de ani, scrie Financial Times.

În această săptămână, Liechtenstein a depus o plângere oficială la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, prin care a acuzat „ignorarea” suveranităţii de către Republica Cehă. În joc este terenul de aproximativ 2023 de kilometri pătraţi de pământ, ceea ce înseamnă de zece ori mai mult decât suprafaţa actuală a principatului, şi a unora dintre cele mai mari castele şi palate ale Europei. Toate acestea au fost confiscate în 1945, prin decretele lui Beneš.

„Pentru noi, aplicarea ilegală a decretelor cehoslovace şi consecinţele care au urmat reprezintă o problemă nerezolvată. Exproprierea fără compensaţii este inacceptabilă”, a spus pentru Financial Times Katrin Eggenberger, ministrul de Externe din Liechtenstein.

Afirmaţia se referă la faptul că cetăţenii din Liechtenstein sunt clasificaţi ca având naţionalitate germană. Problema este decretul din 1945, prin care guvernul cehoslovac a desemnat Casa de Liechtenstein şi alte 38 de familii din Liechtensteiner drept „germane“ şi astfel şi-au pierdut proprietăţile şi bunurile din cauza războiului nazist.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: liechtenstein cehia