x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 119. Atac cu rachete asupra orașului Nikolaev

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 119. Atac cu rachete asupra orașului Nikolaev

22 Iun 2022   •   07:49
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 119. Atac cu rachete asupra orașului Nikolaev
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 22 iunie 2022, este cea de-a 119-a zi de război în Ucraina.

Update Un om a murit și doi au fost răniți în timpul atacului cu rachete asupra orașului Nikolaev a fost atacat de ruși. Potrivit șefului administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim, șapte rachete au fost lansate asupra orașului.

Primarul orașului Nikolaev, Alexander Senkevici, a declarat că rachetele rusești au avariat mai multe clădiri, case particulare, o școală și două întreprinderi cu combustibil și lubrifianți, scrie unian.

Update Artileria rusă bombardează orașul Lisiceansk din estul Ucrainei, transmit surse ucrainene. 

''Ruşii se apropie de Lisiceansk, pătrund în localităţile învecinate şi bombardează oraşul'', a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai

Podul de pe râul Siverski Doneţ a fost distrus iar ''luptele continuă pe străzile din Severodoneţk'', transmite acesta.  

După orașele Lisiceansk şi Severodoneţk, următoarele ţinte ale trupelor ruse sunt localitățile Slaviansk şi Kramatorsk. 

''Rusia se pregăteşte să desfăşoare un număr important de unităţi de rezervă în Donbas'', estimează Ministerul britanic al Apărării.

În sudul Ucrainei trupele ruse ar fi preluat din nou controlul asupra malului drept al râului Inguleţ, dintre oraşele Nikolaev şi Herson, transmite Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)

Update Forțele ruse au bombardat cu rachete al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, și zona rurală din jur, în ceea ce Kievul a numit o încercare de a forța retragerea trupelor de pe câmpul principal de luptă pentru a proteja civilii de atacuri, scrie Reuters.

Loviturile asupra Harkovului, pe tot parcursul zilei de marți și continuând miercuri dimineața, au fost cele mai grave din ultimele săptămâni.

Autoritățile ucrainene au declarat că 15 persoane au fost ucise și 16 rănite marți în bombardamente în regiunea Harkov, fiind raportate și alte victime.

"Forțele ruse lovesc acum orașul Harkov în același mod în care au lovit anterior orașul Mariupol, cu scopul de a teroriza populația. Și dacă vor continua să facă acest lucru, va trebui să reacționăm, și aceasta este o modalitate de a ne face să ne mutăm artileria. Ideea este de a crea o mare problemă pentru a ne distrage atenția și a ne forța să deturnăm trupele. Cred că va avea loc o escaladare", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych într-un discurs video.

Principalul câmp de luptă se află acum la sud, în regiunea Donbas, pe care Moscova a încercat să o cucerească în numele reprezentanților separatiști.

Până acum, forțele ucrainene din Donbas au rezistat în mare parte asaltului rusesc, Moscova înregistrând doar progrese lente, în pofida desfășurării unei artilerii copleșitoare în unele dintre cele mai grele lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, la o rafinărie rusă aflată la circa 8 km de granița cu Ucraina, a izbucnit un incendiu puternic. Agenția de știri rusă TASS a citat un oficial local care a declarat că aceasta a fost lovită de o dronă.

Nu a existat niciun comentariu ucrainean imediat cu privire la incendiul care a afectat rafinăria de petrol din Novoshakhtinsk, situată pe partea rusă a frontierei cu teritoriul Donbasului controlat de separatiștii pro-ruși.

Update Turma de oi in Daghestan

Update Filmare in exclusivitate: o unitate de artilerie ruseasca a fost prinsa sub bombardament ucrainean. Imaginile socante arata, cumva, iadul razboiului. Imaginile au fost publicate de Azov Nipru, dar nu exista explicatii cum au intrat in posesia imaginilor 

Bombardament

Update Ucraina a primit arme puternice de la partenerii occidentali

Autoritățile de la Kiev au anunțat că au primit tunuri autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000, după ce mai multe săptămâni au discutat cu țările occidentale să le fie trimise arme puternice, scrie AFP.

"Panzerhaubitze 2000 fac în sfârşit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene. Artileriştii noştri vor încălzi câmpul de luptă", a transmit ministerul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pe Twitter. 

Germania a anunțat că va furniza 7 obuziere blindate Ucrainei, la începutul lunii mai dar acum autoritățile de la Berlin, nu au confirmat livrarea acestora. 

Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Aparatele livrate Ucrainei provin din stocurile Bundeswehr, a precizat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. Soldaţii ucraineni urmau să fie instruiţi pentru utilizarea lor în Germania.

Pe lângă acestea, Ucraina mai dispune de 5 obuziere trimise de Țările de Jos. 

Trupele ruse și ucrainene își întăresc pozițiile în ziua care marchează invazia armatei hitleriste

Trupele ruse și ucrainene își întăresc pozițiile în ziua care marchează invazia armatei hitleriste în Uniunea Sovietică, în 1941, scrie Reuters.

Luptele din războiul care durează de luni de zile au favorizat Rusia în ultimele săptămâni din cauza avantajului său uriaș în ceea ce privește puterea de foc a artileriei, fapt recunoscut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs de marți seara.

"Datorită manevrelor tactice, armata ucraineană își consolidează apărarea în regiunea Luhansk", a spus el. "Acesta este într-adevăr cel mai dificil loc. De asemenea, ocupanții presează puternic în direcția Donețk".

"Și la fel de activ cum luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene privind statutul de candidat al Ucrainei, luptăm în fiecare zi pentru armament modern pentru țara noastră. Nu renunțăm nici măcar o zi", a declarat Zelenski, îndemnându-i pe cei care îi sprijină țara sa să accelereze livrările de arme.

Printr-o decizie simbolică, Ucraina va deveni joi candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, au declarat diplomații UE.

Eșecul Rusiei de a face un progres major de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie înseamnă că timpul este de partea ucrainenilor, potrivit unor analiști militari.

"Este un meci de box la categoria grea. În 2 luni de lupte, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forțele RU se vor diminua", a scris pe Twitter generalul locotenent american în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa.

22 iunie este o dată importantă în Rusia - "Ziua amintirii și a durerii" - care marchează momentul în care forțele naziste au invadat Uniunea Sovietică, în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, este comemorată și în Ucraina și în Belarus. Războiul a durat 1.418 zile, începând cu 22 iunie 1941, iar istoricii estimează că aproximativ 27 de milioane de soldați și civili sovietici au fost uciși.

Pentru a marca această aniversare, Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri documente care datează de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial și care ar fi arătat că Germania intenționa să pretindă că armata sovietică bombarda biserici și cimitire pentru a-și justifica invazia.

"La fel ca în zilele noastre, în 1941, naziștii au pregătit în avans provocări pentru a discredita statul nostru", a declarat ministrul rus al apărării.

Forțele ruse și separatiștii din estul Ucrainei au făcut noi progrese marți, împingându-se spre orașul Lysychansk, principalul bastion al forțelor ucrainene în Donbas.

În unele dintre cele mai sângeroase lupte văzute în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia a făcut progrese lente în Donbas începând din aprilie, într-un conflict care a costat viața a mii de soldați de ambele părți.

Unele dintre lupte s-au întins pe râul Siverskyi Donets, cu forțele ruse pe malul estic și forțele ucrainene pe cel vestic.

Dar se pare că trupele ucrainene - și aproximativ 500 de civili - încă rezistă la o uzină chimică din orașul Sievierodonetsk, situat pe malul estic, în ciuda bombardamentelor intense de mai multe săptămâni.

Guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai, a confirmat că Toshkivka, o așezare de pe malul vestic, mai la sud, este acum controlată de forțele rusești.

Oleskiy Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat că forțele ruse au cucerit și satul Metyolkine și ar putea izola Lysychansk și Sievierodonetsk de teritoriul deținut de ucraineni.

"Amenințarea unei victorii tactice rusești există, dar nu au făcut-o încă", a declarat el într-o înregistrare video postată online.

Atacurile s-au intensificat în regiunea Harkov din nord-est, cel puțin 15 civili fiind uciși de bombardamentele rusești, a declarat marți guvernatorul.

"Forțele rusești lovesc acum orașul Harkov în același mod în care au lovit anterior Mariupol - cu scopul de a teroriza populația", a declarat Arestovici. "Ideea este de a crea o problemă pentru a ne distrage atenția și a ne forța să deturnăm trupele. Cred că va avea loc o escaladare".

Reuters nu a putut confirma imediat relatările de pe câmpul de luptă.

Ca represalii la sancțiunile occidentale, Rusia a început să pompeze volume reduse de gaze către Europa prin Ucraina.

Statele Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la Marea Adriatică, în sud, au schițat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare, după ce invazia a plasat energia în centrul unei bătălii economice între Rusia și Occident.

Rusia a avertizat marți Lituania că se va confrunta cu măsuri cu un "impact negativ grav" pentru blocarea unor transporturi pe calea ferată către enclava rusă Kaliningrad, situată în Marea Baltică.

O altă națiune baltică, Estonia, și-a exprimat solidaritatea cu Lituania și l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta împotriva unei încălcări "extrem de grave" a spațiului său aerian de către un elicopter rusesc.

×
Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski