x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 139. Ministrul Apărării ucrainean vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 139. Ministrul Apărării ucrainean vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO

12 Iul 2022   •   07:10
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 139. Ministrul Apărării ucrainean vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO
Sursa foto: Hepta

Marți, 12 iulie 2022, este cea de-a 139-a zi de război în Ucraina.

Update Militarii din Republica Belarus au început exercițiile militare în regiunea Gomel, la graniță cu Ucraina. Potrivit anunțului Ministerului Apărării din Belarus, exercițiile vor avea loc în perioada 12 – 14 iulie.

„Scopul exercițiului este evaluarea gradului de pregătire a oficialilor unităților militare constituite ale trupelor teritoriale pentru îndeplinirea sarcinilor de pregătire de luptă, îmbunătățirea abilităților ofițerilor de rezervă în munca la un post de comandă și în conducerea personalului din subordine în îndeplinirea sarcinilor de apărare teritorială”, a raportat Ministerul Apărării din Belarus.

Update Armata ucraineană a anunţat luni seara începerea unei contraofensive împotriva trupelor ruse care ocupă zone din regiunea Herson (sudul Ucrainei), relatează DPA.

Un depozit rusesc de arme a fost lovit în localitatea Nova Kahovka, a indicat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene într-un buletin informativ privind situaţia de pe front pe pagina sa de Facebook

În urma acestui atac, un obuzier şi echipamente militare au fost distruse, iar trupele ruse au pierdut peste 50 de soldaţi, potrivit părţii ucrainene.

update 12 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor lansate marți dimineață în regiunea Nikolaev. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Nikolaev, Vitaliy Kim.

Rusia, decret privind accesul la cetăţenie rusă pentru toţi ucrainenii

Preşedintele Rusiei a semnat un decret luni privind facilitarea rapidă a accesului pentru obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii.

Vladimir Putin „uşurează” procesul de obţinere a cetăţeniei ruse, informează Reuters.

Rusia extinde astfel o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina - Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.

Ucrainenii răspund ultimei acţiuni venite din partea preşedintelui Rusiei.

„Decretul menţionat este doar o altă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, incompatibil cu normele şi principiile legii internaţionale”, declară luni ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, ca răspuns la decretul Kremlinului de a oferi rapid cetăţenie rusă ucrainenilor.

Ministrul mai spune că decretul Rusiei este unul „fără valoare” şi o dovadă a „apetitului agresiv al lui Putin”, conform publicaţiei kommersant.ru.

În plus, oficialul cere mai multe arme din partea Occidentului, având în vedere intenţiile clare ale şefului de la Kremlin.

Rusia extinde, de jure şi de facto, o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina - Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.

Aplicanţii pentru cetăţenia rusă nu trebuie să dea un test de limbă sau să fi locuit în Rusia.

În 2019, procedura era valabilă doar pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk. În 2022, încă 720.000 de locuitori din zonele controlate de pro-ruşi (circa 18% din populaţia Ucrainei) au primit paşapoarte ruseşti.

Ministrul Apărării ucrainean vrea să adune o armată de „un milion de oameni”, echipată cu arme NATO

Ucraina plănuieşte o „armată de un milion de oameni”, echipată cu arme NATO, pentru a recuceri sudul ţării de la ocupanţii ruşi, afirmă ministrul apărării. Recucerirea zonelor din jurul coastei Mării Negre este vitală pentru economia ţării, a declarat Oleksii Reznikov.

Comentariile ministrului apărării vin în contextul în care Rusia face progrese în cucerirea teritoriilor din estul ţării.

În interviul acordat ziarului The Times, Reznikov a lăudat Marea Britanie pentru că a fost „esenţială” în tranziţia de la furnizarea de arme din epoca sovietică către sisteme de apărare antiaeriană şi muniţie la standarde NATO, relatează BBC.

El a spus că livrările de arme trebuie să fie accelerate. „Avem nevoie de mai multe, rapid, pentru a salva vieţile soldaţilor noştri. În fiecare zi în care aşteptăm obuziere, putem pierde o sută de soldaţi”, a spus el.

„Avem aproximativ 700.000 de oameni în forţele armate şi dacă adăugăm garda naţională, poliţia, paza de frontieră, suntem în jur de un milion de oameni”, a declarat ministrul Apărării.

Oleksii Reznikov a declarat că o ofensivă pentru a recuceri o parte din teritoriul luat de Rusia este „necesară din punct de vedere politic”.

Este, de asemenea, importantă din punct de vedere economic, nu în ultimul rând pentru a încerca să reia exporturile de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră. Ucraina consideră că, în timp ce Rusia îşi concentrează efortul militar în est, acum este un moment bun pentru a încerca să recupereze părţi din sud. Dar adevărul este că o mare parte din efortul militar şi din resursele Ucrainei sunt deja consumate de luptele acerbe din Donbas.

×
Subiecte în articol: Ucraina