x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 143.Rusia şi-a reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-a regrupat trupele

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 143.Rusia şi-a reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-a regrupat trupele

16 Iul 2022   •   07:35
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 143.Rusia şi-a reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-a regrupat trupele
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 16 iulie, este cea de-a 143-a zi de război în Ucraina.

Update:​​​Forţele armate ruse şi-au reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-au regrupat trupele. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat extinderea atacurilor, în timpul unei inspecţii la unităţile implicate în invazia din Ucraina, informează sâmbătă dpa.

"După ce a audiat raportul (asupra situaţiei), ministrul rus al apărării a dat instrucţiunile necesare pentru a extinde activităţile grupărilor armate în toate direcţiile de atac, pentru a priva regimul de la Kiev de posibilitatea de a continua să întreprindă atacuri masive de artilerie şi cu rachete asupra infrastructurii şi civililor în Donbas şi în alte regiuni", a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit dpa.

La rândul său, Statul Major de la Kiev a anunţat în raportul său că Ucraina a respins în ultimele 24 de ore tentative de atacuri ale Rusiei în direcţia Bahmut şi lângă Doneţk. "După ce s-a regrupat, duşmanul şi-a reluat atacul asupra centralei termice de la Vuhlehirsk şi luptele continuă", se mai spune în comunicatul Statului Major ucrainean.

Update: Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie și de acolo lovesc Nikopol, spune șeful Energoatom.

Armata rusă a instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie din sudul țării, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, și le folosește pentru a bombarda regiunea Nikopol, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat la postul ucrainean United News.

"Situația (la centrală) este extrem de tensionată, iar tensiunea crește pe zi ce trece. Ocupanții își aduc utilajele, inclusiv sisteme de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru și pe teritoriul orașului Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporizhia, a declarat el, potrivit AFP.

Petro Kotin a spus că până la 500 de soldați ruși se află încă la locul centralei. Ei „controlează situl”, a spus el.

"Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanți și camioane încărcate cu arme și explozibili rămân parcate pe amplasamentul centralei", a declarat Petro Kotin, calificând drept "insuficiente" presiunile pentru a-i determina să plece și criticând în special Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

AIEA "face jocuri politice, oscilând între Rusia și Ucraina", a subliniat el. "AIEA are o mulțime de angajați din Rusia", a adăugat el, citând o cifră de aproximativ 100 și chiar și primul director general adjunct al AIEA, Rafael Grossi, este din Rusia. "Poate că acest lucru determină poziția lor "rezervată", a spus el.

Potrivit site-ului AIEA, Rafael Mariano Grossi are șase adjuncți, printre care și rusul Mihail Chudakov, numit în 2015. Organizația afirmă că are 2.500 de angajați din peste 100 de țări.

 Cel puțin trei persoane ucise și 15 rănite într-un atac asupra orașului ucrainean Dnipro

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei vineri, a declarat guvernatorul regional Valentin Reznichenko.

„Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată de lângă ea”, a scris Rezynchenko pe pagina sa de Facebook.

Amploarea distrugerilor sunt în curs de stabilire.

Armata ucraineană a doborât patru dintre cele șase rachete lansate asupra orașului și regiunii într-un atac de seară, a adăugat el.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că rușii au tras rachete X-101 din avioane strategice Tupolev-95MS în partea de nord a Mării Caspice. Aceasta a precizat că rachetele aveau o rază de acțiune de 5.500 de kilometri și o viteză de 720 de kilometri pe oră.

Printre cei morți se numără și un șofer de autobuz, a declarat un oficial local din domeniul transporturilor pe pagina sa de Facebook. "Bărbatul își terminase ziua de lucru și se îndrepta spre depou pentru a se întoarce la muncă mâine la ora 5 dimineața. Nu a reușit să ajungă", a scris Ivan Vasiuchkov.

Update Un om a murit în Slaviansk, regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești. Primarul Vadim Liah, spune că orașului a fost atacat dintr-un sistem de lansare multiplă de rachete,

Explozii au avut loc în Kremenciuk

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a raportat vineri seară că mai multe explozii au avut loc în oraşul Kremenciuk, relatează The Kiev Independent. Lunin a postat pe contul său de Telegram ca va reveni cu mai multe detalii.

×
Subiecte în articol: Ucraina