x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 155. Armata ucraineană a reușit să respingă ofensivele rusești asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 155. Armata ucraineană a reușit să respingă ofensivele rusești asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk

28 Iul 2022   •   07:19
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 155. Armata ucraineană a reușit să respingă ofensivele rusești asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk
Sursa foto: Hepta

Joi, 28 iulie 2022, este cea de-a 155-a zi de război în Ucraina.

Update Rachete de croazieră ruse au bombardat o bază militară din apropierea Kievului. Aceasta a fost distrusă parțial, transmite Statul Major ucrainean, citat de AFP.

"În jurul orei 05:00 dimineaţa, inamicul a lansat un atac cu 6 rachete de croazieră Kalibr asupra unei unităţi militare din Liutej, în regiunea Kiev", a decl anunțat Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului Major. Una din clădiri a fost distrusă și alte două avariate. Una dintre rachetele ruse a fost doborâtă de apărarea antiaeriană.  Rachetele a fost trase din zona peninsulei Crimeea. 

Alte rachete ale forțelor ruse au vizat regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, fiind înregistrate pierederi în rândul luptătorilo ucraineni, potrivit aceluiași oficial. 

De asemenea, armata rusă vrea să avanseze în apropiere de Siversk şi Bahmut, în Donbas Situaţia acolo este "dificilă, dar în întregime sub control", a spus Gromov.

În regiunea Herson, forțele ucrainene au recucerit trei sate.

"Este o dimineaţă neliniştită. Din nou teroarea rachetelor. Kievul nu va ceda şi nu va renunţa", a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.

Cel puţin o persoană a fost ucisă iar alte două rănite în urma unui bombardament în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat pe Telegram guvernatorul Valentin Reznicenko.
Guvernatorul regiunii Nikolaev, în sudul ţării, a anunțat un bombardament "masiv" cu rachete care au distrus o şcoală şi a u rănit o persoană.
Primarul din Harkov, a transmis două atacuri cu rachete S-300, care au provocat incendii.

Update Forțele ucrainene ar fi stabilit un cap de pod la sud de râul Inguleţ şi au utilizat noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge cel puţin 3 dintre podurile care traversează Nipru, transmite Ministerul britanic al Apărării. 
"Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă", informează instituția pe Twitter.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, a informat pe Twitter că Rusia concentrează "un număr maxim de trupe" în direcţia Herson., fără a oferi detalii.
Și Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunțat că Rusia a procedat la o "redistribuire masivă" de forţe din est în sud.

Zelenski a spus că Ucraina va reconstrui podul Antonivski peste Nipru şi alte puncte de trecere din regiune.
"Facem totul pentru ca forţele de ocupaţie să nu aibă nicio oportunitate logistică în ţara noastră", a declarat acesta.

Oficiali ruși au spus că vor monta poduri de pontoane şi vor apela la feriboturi pentru a transporta trupele peste fluviu.

Update Forţele ruse au anunţat arestarea a peste 20 de "complici" ai armatei ucrainene în regiunile Herson şi Zaporojie, scrie AFP. 

Garda Naţională rusă Rosgvardia a arestat în regiunile Herson şi Zaporojie 21 de complici ai forţelor armate ucrainene, transmite administraţia dșro-rusă din Herson, pe Telegram.
Au fost confiscate 13 lansatoare de grenade, peste 31.000 de cartuşe de calibru diferit, 53 de grenade şi peste 24 kilograme de explozibili. Au fost dezamorsate 7 mine şi obuze de artilerie.

Serviciile de securitate ruse au destructurat în Herson un grup de agenţi ucraineni care furniza informaţii Kievului despre amplasamentul forţelor ruse în zonă pentru a ghida tirurile cu rachete ucrainene, transmite RIA Novosti.

Armata ucraineană a reușit să respingă ofensivele rusești asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk 

Armata ucraineană susține că a reușit să respingă ofensivele rusești asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk din în estul Ucrainei, scrie CNN.

Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a declarat că a provocat pierderi forțelor rusești care încercau să avanseze în zona respectivă.

„Soldații ucraineni au respins cu succes atacurile inamice în Berestove și în direcțiile Volodymyrivka, Soledar, Rota și Semyhiria, a precizat armata. „Inamicul s-a retras cu pierderi”.

Au fost raportate bombardamente de artilerie și lovituri aeriene în majoritatea satelor și orașelor din jurul zonei, precum și de-a lungul majorității liniei frontului din regiunea Donețk, în timp ce Rusia „continuă încercările sale de îmbunătățire a poziției tactice în direcțiile orașelor Kramatorsk și Bahmut cu acțiuni de asalt”, a precizat Statul Major General.

Armata ucraineană a precizat că un asalt de-a lungul axei Bilohorivka-Verkhnokamianske a fost, de asemenea, respins.

×
Subiecte în articol: Ucraina