x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 166. Noi bombardamente rusești în regiunea Dnepropetrovsk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 166. Noi bombardamente rusești în regiunea Dnepropetrovsk

08 Aug 2022   •   08:04
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 166. Noi bombardamente rusești în regiunea Dnepropetrovsk
Sursa foto: Hepta

Luni, 8 august 2022, este cea de-a 166-a zi de război în Ucraina.

Update Rusia acuză Ucraina de bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie și avertizează asupra consecințelor catastrofale în Europa, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. 

"Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie de către forţele armate ucrainene este potenţial extrem de periculoasă şi ar putea avea consecinţe catastrofale pe o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european", a spus acesta.

Totodată, el a precizat că Rusia "aşteaptă ca ţările care au influenţă asupra conducerii ucrainene să intervină pentru a opri continuarea unor astfel de bombardamente".

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru aceste lovituri.

Ministerul rus al Apărării spune că bombardamente au fost realizate de forțele ucrainene din apropierea oraşului Marhaneţ și au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate în regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc. Ca urmare, există acum un risc de supratensiune. 

De cealaltă parte, Kievul acuză forțele ruse de bombardamente care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. De asemenea, Ucraina a cerut crearea unei 'zone demilitarizate' la centrala de la Zaporojie.

Update 7 atacuri ale forțelor ruse au avut loc în localități din regiunea Donbas, anunță autoritățile regionale ucrainene, citate de  EFE.

Noaptea trecute au fost lansate 7 rachete plus tiruri de artilerie şi de mortier asupra unor ţinte civile, spune şeful administraţiei militare regionale Serhii Gaidai, citat de Unifarm. 

O persoană a decedat în urma atacurilor din regiunea Harcov. O rachetă rusească a lovit o casă din Peceneghi, omorând o femeie, spune șeful administraţiei regionale Harkov, Oleg Sinegubov.

 Au fost înregistrate bombardamente în 8 regiuni din Ucraina, noaptea trecută. Totodată, 5 civili au fost uciși și ali 17 răniți în regiunea Donețk. 

Forțele ruse au efectuat lovituri cu sistemele de rachete HIMARS asupra unor baze ale trupelor ruse şi a două poduri cheie peste râul Nipru.
Atacurile au lovit podurile Antonovski şi Kahovski, de pe malul de vest al fluviului Nipru, a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a Comandamentului operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene.

De asemenea, au fost lovite mai multe baze militare ruseşti în oraşul Melitopol, din sudul Ucrainei.
"Conform estimărilor preliminare, o cantitate semnificativă de echipament militar a fost distrus", a transmis primarul Ivan Fedorov pe Telegram

Este de așteptat ca forțele ruse să plaseze mine antipersonal de-a lungul liniilor de apărare în regiunea Donbas, a transmits Ministerul britanic al Apărării.
În Doneţk şi Kramatorsk, acestea ar fi încercat să folosească mine antipersonal PFM-1 şi PFM-1S, numite 'mine fluture', folosite de URSS în Afganistan. 
Informațiile nu au putut fi confirmate independent. 

Update Armata rusă a lovit în timpul nopții de luni două districte din regiunea Dnepropetrovsk – Nikopol și Krivoy Rog. Despre aceasta a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko. Regiunea Nikopol a fost atacată de trei ori.

„Inamicul a lovit Krasnogrigorievskaya cu două rachete Kh-59. În satul Kamenskoye, exploziile au distrus două spații ale unei companii agricole, au deteriorat cele patru depozite, echipamente și transport. 9 case au fost avariate în sat. Niciun om nu a fost rănit”, a transmis funcționarul.

În regiunea Krivoy Rog, forțele ruse a tras asupra comunității Zelenodolsk din artileria cu țevi. Nu au fost raportate pierderi.

Update Patru civili au fost uciși, alți șase au fost răniți în urma bombardamentelor rusești din regiunea Donețk, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

„Conform anchetei, la 7 august 2022, forțele armate ale Federației Ruse au efectuat bombardamente masive pe teritoriul regiunii Donețk. În urma atacurilor inamice în orașul Bahmut, satul Opitnoie din raionul Bahmut, orașul Soledar și orașul Selidovo din raionul Pokrovski, patru civili au fost uciși și încă șase au fost răniți”, se arată în comunicatul Procuraturii ucrainene.

ONU cere acces internațional la centrala nucleară Zaporojie după un nou atac

 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după un nou atac, informează Reuters.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, la Hiroshima.

Ucraina a anunțat că noi bombardamente rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că desfășoară o „teroare nucleară” care justifică noi sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.
„Nu există nicio națiune în lume care să se simtă în siguranță atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a declarat Zelenski duminică.

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Autoritatea instalată de Rusia în zonă a anunțat că forțele ucrainene au lovit situl cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare.

Antonio Guterres a spus că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces la centrală.

„Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile sale în legătură cu crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Guterres.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că ultimul atac „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

×
Subiecte în articol: Ucraina