x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 17. Armata rusă e la 25 km de Kiev. Bombardamente în mai multe orașe. Mii de oameni cer eliberarea primarului din Melitopol

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 17. Armata rusă e la 25 km de Kiev. Bombardamente în mai multe orașe. Mii de oameni cer eliberarea primarului din Melitopol

12 Mar 2022   •   08:18
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 17. Armata rusă e la 25 km de Kiev. Bombardamente în mai multe orașe. Mii de oameni cer eliberarea primarului din Melitopol
Sursa foto: Colaj Hepta

Război în Ucraina, ziua 17. Noi bombardamente au avut loc, sâmbătă dimineață, în Ucraina.

Update 22.00 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba spune că Ucraina va continua să poarte negocieri cu Federația Rusă, dar nu se va preda.

Update 21.00 Serviciul de informaţii ucrainean acuză sâmbătă Rusia că a tras asupra un convoi în care erau evacuaţi femei şi copii din satul Peremoha, în regiunea Kiev, omorând şapte persoane, printre care şi un copil, relatează Reuters.

Update 20.00 Depoul de tramvaie Harkov

Update 19.00 Orașul Volnovakha din sud-estul țării a fost complet distrus de la invazia rusă, afirmă guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, citat de BBC.

Guvernatorul a declarat că, de la începutul invaziei, cea mai mare parte a populației din Volnovakha a fugit, iar o mare parte din infrastructură a fost distrusă, ceea ce înseamnă că orașul efectiv nu mai există.

"În general, Volnovakha, cu infrastructura sa ca atare, nu mai există", a declarat el pentru postul de televiziune ucrainean Direct.

Update 18.20 De aproximativ o ora orasul Donetk este bombardat. Conform surselor locale artileria care a deschis focul este a Fortelor Armate Ucrainene

Update 18.00 A continuat evacuarea  oamenilor din regiunea Kiev. Ultumul convoi- de 2.000 de persoane - a ajuns acum cateva minute in capitala Ucrainei.

Update 17.50 Imagini din Volnovaha dupa lupte

Update 17.30 Imagini din Mariupol dupa atacul cu rachete de astazi, de la pranz

Update 15.30 Orașul Makarov din regiunea Kiev, distrus de bombardamente.

Update 14.50 Ministerul rus al Apararii a publicat secvente cu misiunea militarilor rusi de preluare a unui aeroport ucrainean. Surse neoficiale ucrainene, sustin ca locatia unde se desfasoara actiunea militara este Gostomel

Ucraina

Update 14.10 Salvatorii ucraineni intervin in orasul Harkov unde o racheta a lovit un bloc cu cinci etaje.

Update 14.00 In districtul Sumi, fortele Federatiei Ruse ataca cu rachete

Update 13.10 Aeroportul de lângă orașul Luțk a fost complet distrus în urma bombardamentelor rusești.

Update 13.00 Mai multe localități din regiunea Lugansk au rămas fără curent electric, gaz, încălzire și apă din cauza bombardamentelor. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serhiy Gaidai, scrie presa din Ucraina.

Update 12.50 Lovituri de mortier in cartierele orasului Nikolaev

Update 11.55 Salvatorii ucraineni au intervenit pentru indepartarea consecintelor bombardamentelor din regiunea Kiev

Update 11.50 Sumi, ora 11.30. Evacuarea continua.

Update 11.45 La Mariupol, potrivit surselor ucrainene, luptele continua

Update 11.30 Majoritatea forţelor terestre ruse se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, Kiev, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie, în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informaţii.

Update 11.20 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării susține că trupele ruse au distrus până în prezent 3 491 de instalații de infrastructură militară ucraineană, scrie TASS.

Update 10.50 Peste 2.000 de oameni au protestat la Melitopol in fata sediului administratiei regionale - ocupate acum de militarii rusi - cerand eliberarea primarului Ivan Fedorov

Update 10.40 SUA acuză Rusia de încălcarea principiilor de securitate nucleară în Ucraina și cere forțelor militare rusești să oprească atacurile asupra centralelor nucleare, scrie Reuters.

Update 10.20 SUA au impus sancţiuni unui grup de personalităţi ruse, inclusiv miliardarului Viktor Vekselberg, pentru trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi parlamentari

Update 10.15 Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video a distrugerii unui vehicul de luptă de infanterie al Forțelor Armate ale Ucrainei cu ajutorul unei rachete ghidate Krasnopol.

Update 10.10 Trupele rusești sunt în impas sau au probleme în mai multe locuri, iar forțele din jurul Kievului par să fi luat o nouă pauză de reaprovizionare, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele rusești par, de asemenea, să fie în mare parte în impas în jurul Harkovului. 

Update 10.00 Atacuri aeriene si bombardamente la Kirovograd, la nord de Nikolaev

Update 09.05 Azi noapte, tarani din regiunea Sumi - acum in Apararea Teritoriala - au scos din uz trei tancuri ale Federației Ruse

Update 09.03 Atac asupra coloanei ce merge spre Kiev

Update 09.00 Vasilikov. A fost atins depozitul de carburanti

Update 08.55 De la declanşarea acestei crize, până vineri la miezul nopții au intrat în România 380.866 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 304.156 cetăţeni ucraineni.

Update 08.50 Fragment dintr-o operatiune Spetsnats. Trupele speciale lucreaza, potrivit informatiilor surselor neoficiale, in spatele frontului curatand "elementele de sabotori si ajutand populatia". Imaginile sunt dintr-o misiune a unei echipe Spetsnats in apropierea Cernigovului

Update 08.40 Bombardamente si la Vasilikov, in districtul Kiev

Update 08.35 Nikolaev este bombardat fara oprire de azi noapte.

Imaginile sunt din periferie - zona Balabanovka. Nu sunt raportate victime, n-a avut cine sa le numere

Bombardamente

Update 08.30 Localitatea Yatskovka din regiunea Harkov

Update 08.24 Explozii au fost auzite sâmbătă dimineața în orașele Nikolaev, Dnipro și Kropyvnytskyi, potrivit BBC, care citează autoritățile locale.

Update 08.23 Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 9:00 (07.00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune..

Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00.

Update 08.22 Sirenele de raid aerian au fost auzite în capitala Kiev, în orașul Lviv din vestul țării, în Odesa, și în Harkiv, Cherkasy, precum și în regiunea Sumî din nord-estul țării.

Update 08.20 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a transmis un nou mesaj în care a vorbit despre rezistenţa armatei ucrainene, dar şi despre pierderile inamicului. Zelensky a cerut eliberarea primarului din Melitopol, acuzând Rusia că acţiunle sale vor echivala cu ale teroriştilor ISIS.

Cel puțin 2 explozii în orașul ucrainean Dnipro

Jurnaliștii CNN aflați în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat că au auzit cel puțin două explozii și au observat ceea ce par a fi rămășițele unor tiruri antiaeriene, sâmbătă dimineață.

Echipa a văzut, de asemenea, fum ridicându-se la est de râul care trăbate orașul.

Sirenele de raid aerian au început la ora locală 5:25 a.m. sâmbătă și continuă să sune.

Două lovituri aeriene au fost raportate vineri în Dnipro, afectând o școală, o clădire de apartamente și o fabrică de încălțăminte. Un civil a fost ucis.

 

 

Explozii auzite la Kiev, în timp ce trupele rusești se apropie de capitala Ucrainei

Echipele CNN din Kiev au raportat că au auzit explozii în primele ore ale dimineții de sâmbătă. Nu este clar dacă exploziile au fost lovituri rusești sau ucrainene.

Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vyshorod, la nord de Kiev.

Luptele s-au intensificat, de asemenea, în Brovary, dincolo de râul Nipru, la est de oraș.

Pe măsură ce forțele rusești presează din mai multe direcții, pare că intenția este de a înconjura complet orașul, de a înfometa orașul, de a bombarda orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul (pe Volodimir Zelenski)", a declarat un corespondent CNN.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că orașul dispune de resurse - inclusiv alimente și provizii medicale - doar pentru una sau două săptămâni.

„Forțele ucrainene sunt peste tot" în Kiev, spune corespondentul CNN: „Au săpat poziții defensive de-a lungul tuturor arterelor principale care duc în oraș, au pus capcane pentru tancuri în jur. Acesta este un oraș puternic fortificat acum. Și chiar dacă forțele rusești vor reuși să-l încercuiască, va fi o bătălie puternică”.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina kiev