x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 170. Trupele rusești avansează în direcția Horlivka – Zaitseve

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 170. Trupele rusești avansează în direcția Horlivka – Zaitseve

12 Aug 2022   •   08:22
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 170. Trupele rusești avansează în direcția Horlivka – Zaitseve
Sursa foto: Hepta

Vineri, 12 august 2022, este cea de-a 170-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse au distrus, vineri, într-un atac comis în estul Ucrainei, un radar de fabricaţie americană şi au doborât două rachete lansate de sisteme mobile de artilerie HIMARS, informează agenţia Reuters.

Conform Ministerului Apărării de la Moscova, armata rusă a distrus un sistem radar AN/MPQ-64, de fabricaţie americană, care era utilizat în regiunea separatistă Doneţk de armata ucraineană.

De asemenea, armata rusă a doborât două rachete lansate de un Sistem de Artilerie de Înaltă Mobilitate HIMARS.

Informaţiile nu pot fi confirmate, deocamdată, din surse independente.

SUA au oferit armatei ucrainene asistenţă militară în valoare de 9,8 miliarde de dolari în ultimul an şi jumătate, inclusiv radare şi sisteme de artilerie ultramoderne.

Update Un atac aerian a avut loc noaptea trecută la Nikopol, pe malul râului Nipru. Pe malul opus al râului se află centrala nucleară de la Zaporojie.

Orașul Nikopol din sud-estul Ucrainei, situat pe malul râului Nipru, în apropiere de centrala nucleară Zaporojia, a fost atacat din nou de rachete rusești în cursul nopții, potrivit autorităților ucrainene.

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că armata rusă a lovit două cartiere ale orașului cu rachete Grad. De asemenea, aproximativ 40 de rachete au căzut în apropiere de Marganets, rănind trei persoane.

Zona Nikopol a fost atacată aerian aproape în fiecare noapte de unităție ale rușilor aflate în apropiere de centrala nucleară, susțin oficialii ucraineni.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, a continuat să funcționeze chiar dacă forțele rusești au ocupat-o la începutul lunii martie. De atunci, mai multe lovituri aeriene au avut loc în preajma ei, ceea ce a provocat o reacție internațională de condamnare.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea instalației, acțiune despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că încalcă „pilonii indispensabili ai siguranței și securității nucleare".

Update Șapte persoane au fost ucise în urma bombardamentelor efectuate de armata rusă, în ultimele 24 de ore, în regiunea Donețk. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko.

Potrivit autorităților ucrainene, trei persoane au fost ucise în Bakhmut, două în Kurakhove și câte una în Marinka și Avdiyivka. Alte 14 persoane au fost rănite: patru în Bakhmut, două în Avdiyivka, câte una în Kurakhove, Maryinka, Seversk, Soledar, New York, Toretska, Novonikolayivka, Zvanivka și Otradivka.

Update  În direcția Slaviansk , au fost înregistrate bombardamente lângă Virnopilly, Bogorodychny, Shnurky, Kurulka, Krasnopilly, Dolyna și Zalyman. În apropierea acestuia din urmă, inamicul a efectuat și un atac aerian. Inamicul încearcă să compenseze pierderea de personal și echipament. ”, spune raportul Statului Major emis vineri dimineață.

În direcția Kramatorsk, inamicul a bombardat districtele Siversk, Hryhorivka, Serebryanka și Verkhnokamyansk cu artilerie cu țevi și reacție. A condus o ofensivă în direcția așezărilor Verkhnokamianske și Ivano-Daryivka, nu a avut succes, s-a retras.

„În direcția lui Bakhmut, inamicul a efectuat bombardamente de la tancuri și artilerie lângă Pereizny, Vesely, Bakhmutsky, Soledar, Vershina și Kurdyumivka. A folosit aviația lângă Vyimka, Ivano-Daryivka, Spirnyi, Yakovlivka, Soledar și Bakhmutsky. ca urmare a ofensivei în direcția Horlivka – inamicul a avut succes parțial în Zaitseve”, a menționat Statul Major.

De asemenea, se știe că ocupanții au purtat bătălii ofensive în direcțiile așezărilor Ivano-Daryivka, Vyimka, Bakhmut, Vesela Dolyna și Kodema.

„Nu a avut succes, a plecat. După regrupare, inamicul a reluat atacul asupra Kodemului, luptele continuă”, a transmis Statul Major.

În direcția Avdiyiv , au fost înregistrate focuri de artilerie lângă Vodyanyi, Oleksandropol, Avdiivka și Piski. Inamicul a lansat lovituri aeriene lângă Maryinka și Vodyanyi.

„Ocupatorii au încercat să desfășoare bătălii ofensive în zonele Spartak și Maryinka, nu au reușit, s-au retras. Luptele continuă în apropierea satului Pisky”, se spune în mesaj.

Armata rusă continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie

Armata rusă continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie și zonele din apropierea instalației nucleare, potrivit presei ucrainene. Au fost înregistrate zece atacuri.

Compania Energoatom a anunțat că s-au înregistrat atacuri în apropierea locului de sudare și a depozitării surselor de radiații. În urma bombardamentelor, iarba a luat foc, dar nimeni nu a fost rănit.

„Alte cinci sosiri au avut loc în zona stației de pompieri, care se află în apropierea ZNPP. Ca urmare a bombardamentelor de la stație, nu a fost posibilă efectuarea unui „schimb de tură la timp”, scrie serviciul de presă Energoatom.

Pentru siguranța lucrătorilor din domeniul nuclear, autobuzele cu personalul din schimbul următor s-au întors la Energodar până când situația va reveni la normal.

„Situația de la stație este acum sub control. Informația care a fost difuzată cum că personalul ar fi părăsit stația în panică, este falsă și manipulatoare. Aceasta este și arma cu care rușii încearcă să distrugă ZNPP, așa că aveți încredere doar în sursele oficiale”, adaugă Energoatom.

×
Subiecte în articol: Ucraina