Centrala din Zaporojie a fost supusă recent unor bombardamente severe, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.
Au fost exprimate temeri că luptele ar putea provoca o scurgere de radiații.
„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit Sky News.
„Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, spune el.
În timp ce instalația este ocupată de Rusia, ea este condusă de muncitori ucraineni.
Duminică dimineață, oficialii ucraineni au afirmat că rachete și lovituri de artilerie rusești au lovit zonele din apropierea centralei, de cealaltă parte a râului Nipru.
Risc de curgeri radioactive la centrala nucleară din Zaporojie
UPDATE: Noile bombardamente au provocat un incendiu și riscul scurgerilor de hidrogen și pulverizare de substanțe radioactive este la limite înalte.
Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu, relatează AFP.
Trupele ruseşti au bombardat zona "în mai multe rânduri în cursul ultimei zile", a afirmat sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom.