x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 237. Rușii au atacat Zaporojie cu drone kamikaze

Război în Ucraina, ziua 237. Rușii au atacat Zaporojie cu drone kamikaze

18 Oct 2022   •   06:29
Război în Ucraina, ziua 237. Rușii au atacat Zaporojie cu drone kamikaze
Sursa foto: Hepta

Marți, 18 octombrie 2022, este cea de-a 237-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse confirmă bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Acestea au produs întreruperea alimentării cu apă și electricitate în mai multe localități, scrie AFP. 

"Forţele armate ruse au continuat să lovească cu arme aeriene şi maritime de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune comandamentul militar şi sistemele energetice ale Ucrainei. Toate ţintele au fost atinse", transmite Ministerul Apărării de la Moscova. 

Update Volodimir Zelenski spune că 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse de atacurile forțelor ruse în luna octombrie.

„Un alt tip de atacuri teroriste rusești: atacuri împotriva energiei și a infrastructurii critice. Începând cu 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga țară. Nu mai există spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a transmis acesta pe Twitter.

Update Explozii în Kiev. Primarul Vitali Kliciko susține că a fost lovită infrastructura critică din cartierul Desniansky. Toate serviciile speciale sunt la fața locului.

Update Rușii au atacat Zaporojie cu drone kamikaze. Potrivit șefului administrației militare a regiunii, Alexander Staruh, în urma atacului, un incendiu a izbucnit la o instalație de infrastructură.

Update Șeful administrației militare din regiunea Dnepropetrovsk confirmă atacurile asupra infrastructurii energetice din Dnipro.

Potrivit acestuia, s-a produs un incendiu și pagube grave, unele zone ale orașului au rămas fără curent, iar una dintre stațiile de pompare a fost și ea scoasă din tensiune. Pe malul stâng al orașului întreruperi în alimentarea cu apă.

Pentagonul ia în considerare finanțarea rețelei Starlink pentru Ucraina

Pentagonul ia în considerare posibilitatea de a plăti pentru rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk, care a ajutat la restabilirea comunicațiilor în Ucraina devastată de război, a relatat luni Politico, citând doi oficiali americani implicați în discuții.

SpaceX, care operează Starlink, și Pentagonul nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.

Cea mai probabilă sursă de finanțare ar fi Inițiativa de asistență pentru securitate în Ucraina a Departamentului american al Apărării, menită să sprijine țara în lupta cu Rusia, a adăugat raportul.

Măsura survine după ce Musk a declarat vineri că SpaceX nu poate finanța pe termen nelimitat Starlink în Ucraina, dar a revenit rapid în weekend pentru a afirma că firma de rachete va continua să finanțeze serviciul în această țară.

Starlink a ajutat civilii și militarii ucraineni să rămână online în timpul războiului, vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov afirmând săptămâna trecută că serviciile Starlink au ajutat la restabilirea infrastructurii energetice și de comunicații în zonele critice.

Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia

Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. În urma acestui schimb, 108 ucrainence au revenit acasă, a anunțat șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrei Yermak.

„Am reușit să efectuăm un alt schimb de prizonieri astăzi. Foarte emoționant și special – am eliberat 108 femei din captivitate”, a scris Yermak.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina