x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 43. Cadavrele a 26 de persoane au fost descoperite sub două clădiri în ruină din orașul Borodianka

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 43. Cadavrele a 26 de persoane au fost descoperite sub două clădiri în ruină din orașul Borodianka

07 Apr 2022   •   08:12
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 43. Cadavrele a 26 de persoane au fost descoperite sub două clădiri în ruină din orașul Borodianka
Sursa foto: Hepta

Joi, 7 aprilie 2022, este cea de-a 43-a zi de război în Ucraina.

Update 21.30 Administraţia Volodimir Zelenski a cerut, joi, Rusiei să reducă "ostilitatea" în negocieri, în contextul în care Kremlinul a avertizat că furnizarea de armament suplimentar de către Occident Ucrainei are impact negativ asupra acţiunilor diplomatice."Dacă Moscova vrea să demonstreze că este pregătită de dialog, trebuie să reducă nivelul de ostilitate" în negocieri, a afirmat joi Mihailo Podoliak, un membru al delegaţiei ucrainene, citat de cotidianul Le Monde.Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi, că noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi acţiunile naţiunilor occidentale de a furniza armament suplimentar Ucrainei nu facilitează deloc negocierile, ci mai degrabă generează "efecte negative".

Update 21.10 26 de cadavre au fost descoperite sub clădiri din regiunea Kiev în regiunea Kiev, a declarat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, conform Sky News. Într-o informare televizată, Irina Venediktova a acuzat forțele ruse că au efectuat lovituri aeriene asupra orașului înainte de a prelua controlul asupra acestuia.Cu toate acestea, ea nu a spus dacă autoritățile au stabilit cauza morții.

Update 20.40 Rusia a suferit "pierderi semnificative de trupe", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, conform BBC.Dmitri Peskov a fost întrebat la Sky News dacă războiul a este „umilitor”, având în vedere că Rusia s-a retras din capitală, a pierdut mii de soldați și că președintele Volodimir Zelenski este încă la putere.Peskov a spus că aceasta a fost o "înțelegere greșită" a ceea ce s-a întâmplat.Dar, întrebat din nou dacă Rusia a pierdut mii de soldați, el a spus: "Da, avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi".

Update19.20 În Mariupol continuă luptele, dar drapelul Ucrainei încă este arborat în oraș, spune reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Alexander Motuzianik, anunță unian.net.

„Situația de la Mariupol este dificilă. În același timp, orașul rezistă. Acolo flutură steagul ucrainean. Luptele continuă. Orașul a fost grav avariat de artilerie și lovituri aeriene ale inamicului”, a spus Motuzyanik.

Update 18.10 Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme ''acum'' pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ''va fi prea târziu'', a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianţei desfăşurată la Bruxelles, transmite AFP.

Update 17.20 Federația Rusă a acuzat Ucraina că se abate de la acordurile încheiate la Istanbul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că noul acord cu Federația Rusă prezentat miercuri de Ucraina „este o abatere de la propunerile făcute la Istanbul”.

Ucraina a promis că viitoarele garanții de securitate nu se vor aplica Crimeii, dar această clauză lipsește în noua versiune a tratatului, scrie RIA Novosti.

Update 15.20 Imaginile cu civili uciși din Bucha șochează lumea. Serviciul de spionaj german (prescurtat în germană – BND) a interceptat și înregistrat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a rușilor în Rusia. În consecință, actele brutale fac parte din strategia armatei lui Putin. 

Update 13.30 SUA au instruit militari ucraineni să folosească cele o sută de drone anti-tanc „kamikaze” trimise Ucrainei, scrie BBC. Dronele, de tip „kamikaze”, pot fi controlate de la distanță și pot lovi ținte aflate la 10 km de operator. La 2 aprilie, Pentagonul a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. 

Update 13.00 Ministerul britanic al Apărării susține că progresul operațiunilor ofensive în estul Ucrainei este principalul obiectiv al forțelor militare ruse.

Potrivit ministerului britanic al Apărării, artileria rusă și atacurile aeriene continuă de-a lungul liniei de control Donbass.

„Loviturile rusești împotriva țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei sunt menite să degradeze capacitatea armatei ucrainene de a se reaproviziona și să crească presiunea asupra Guvernului ucrainean. În ciuda reorientării forțelor și a capacităților logistice pentru a sprijini operațiunile din Donbas, forțele ruse vor continua să se confrunte cu probleme de moral și lipsă de provizii și personal”, susțin reprezentanții ministerului britanic al Apărării.

Update 12.00 Consiliul orășenesc Mariupol acuză joi, 7 aprilie, trupele ruse că au scos cu forța personalul medical și pacienții spitalului orășenesc nr. 4 din Mariupol și i-au amenințat să urce într-un mijloc de transport. 

Update 10.30 Pozițiile abandonate ale militarilor ruși într-o zonă extrem de radioactivă a zonei de excludere din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl pot fi văzute într-o filmare cu drona făcută publică de autorităţile ucrainene. 

Ucraina
Update 09.50 Militarii ruși au bombardat un spital din Severodonețk și mai multe case din Lisichansk, regiunea Luganks. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

Update 09.00 Forțele ruse continuă bombardamentele în Popasna, regiunea Lugansk, potrivit Statului major al armatei Ucrainei citat de Nexta.

Update 08.50 Aproape 9.000 de ucraineni au intrat miercuri, la nivel național, în România, cu 18% mai mulți decât în ziua anterioară, a anunțat Poliția de frontieră.

Update 08.15 Trupele ruse „se regrupează și efectuează recunoașteri” pentru o ofensivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, care include Donețk și Lugansk, a declarat Forțele Armate ucrainene.

Zelenski: Întârzierea deciziei privind embargoul asupra petrolului rusesc costă vieți omenești

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a cerut politicienilor occidentali să ajungă rapid la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, spunând că eșecul lor costă omenești.

Zelenski a mai spus că va continua să insiste ca băncile rusești să fie complet blocate de sistemul financiar international, potrivit Reuters.

Zelenski a declarat că Moscova face atât de mulți bani din exporturile de petrol încât nu are nevoie să ia în serios negocierile de pace și a cerut „lumii democratice” să evite țițeiul rusesc.

El crede că un embargo asupra petrolului rusesc va fi totuși impus.

„Singura întrebare este câți alți bărbați ucraineni, câte femei ucrainene vor mai avea timp să ucidă militarii ruși pentru ca voi, anumiți politicieni - și știm cine sunteți - să găsiți o anumită determinare”, a spus președintele Ucrainei.

zelensky

×
Subiecte în articol: Ucraina