x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 52. Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii orașului.

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 52. Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii orașului.

16 Apr 2022   •   07:44
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 52. Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii orașului.
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 16 aprilie 2022, este cea de-a 52-a zi de război în Ucraina.

Update Sâmbătă, 16 aprilie, Vladimir Frolov, general-maior rus și comandantul adjunct al Armatei a 8-a, a fost înmormântat la Sankt Petersburg. Potrivit guvernatorului Sankt Petersburgului, generalul a fost ucis în timpul luptelor cu ucrainenii. Acesta este cel de-al optulea general al armatei ruse care a decedat în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Update Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acceptat să vorbească despre încheierea negocierilor de pace cu Rusia. Acesta a transmis că doar dacă armata ucraineană va fi distrusă la Mariupol, negocierile cu Rusia vor fi încheiate.

Update Există informații potrivit cărora orașul Mariupol va fi complet închis pentru intrare și ieșire începând de luni, ceea ce ar putea împiedica alte evacuări umanitare, anunță BBC.Petro Andryushchenko, un consilier al primarului orașului, a anunțat pe Telegram că forțele rusești intenționează să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în Mariupol începând cu 18 aprilie.

Update Aproximativ 700 de militari și circa 1000 de civili ucraineni, dintre care jumătate femei, s-ar afla în prizonierat în Rusia, susține viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk. Potrivit ei, și aproximativ 700 de militari ruși sunt prizonieri în Ucraina.

Update O persoană a murit și 18 sunt rănite în urma unui atac cu rachete în regiunea Harkov, anunță pompierii ucraineni, potrivit Sky News.Lovitura a avut loc sâmbătă într-o piață, au explicat salvatorii.Tot sâmbătă, au apărut informații potrivit cărora forțele rusești au reluat atacurile asupra Kievului și a vestului Ucrainei.Comandamentul militar rus avertizase încă de vineri cu privire la reluarea atacurilor asupra capitalei Ucrainei și a declarat că sunt vizate situri militare.Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a afirmat că forțele au folosit „arme cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie lansate din aer" pentru a ținti o fabrică de vehicule blindate din Kiev.Acesta a fost al doilea atac în zona Kievului în ultimele două zile.

Update 200 de copii au fost uciși și peste 300 au fost răniți în timpul invaziei rusești, a anunțat, sâmbătă, procurorul general al Ucrainei. Cifrele publicate de biroul procurorului general ucrainean arată că 200 de copii au murit în Ucraina de când forțele rusești au invadat țara, pe 24 februarie.

Update In apropiere de Ucraina, alimentare in aer a avioanelor de lupta ale Federatiei Ruse

Update Capcane puse de rusii in retragere

 

Update Cum arata locul in care au cazut proiectile grele ale rusilor

Update  Rachete care zburau, azi dimineata, spre Nikolaev

Update Mariupol. Filmarile au fost facute ieri si astazi cu ajutorul dronelor. Mariupolul a devenit un oras-ruina in care, zilnic, se petrec zeci de drame, iar multi oameni sunt ucisi

 

 

 

Update Ca urmare a ostilităților, orașul Severodonețk din regiunea Lugansk a fost distrus în proporție de aproape 70%. Despre acest lucru a anunțat șeful administrației militare-civile a orașului, Alexander Stryuk, transmite Novosti Donbasa.

Update Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, anunță că în această dimineață au avut loc explozii în districtul Darnitskii de la marginea capitalei ucrainene. „La fața locului lucrează în prezent salvatorii și medicii. Se clarifică datele despre victime”, a scris Kliciko. Totodată, primarul a cerut populației să nu ignore alarmele de atac aerian, iar kievenii plecați în alte regiuni sunt rugați să nu revină încă în capitală.

Update Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă dimineaţă că au fost create nouă coridoare umanitare pentru a evacua civilii, inclusiv pentru maşini particulare dinspre oraşul Mariupol, port la Marea Azov asediat de forţele ruse, informează Reuters şi DPA.Vereşciuk a menţionat într-o declaraţie că cinci dintre cele nouă coridoare umanitare sunt în zona Lugansk, din estul ţării.

Update Peste 900 de cadavre de civili au fost descoperite de când armata rusă s-a retras din zonă, a declarat Andrii Niebytov, șeful poliției regionale de la Kiev, în cadrul unui briefing de vineri. Niebytov a mai spus că trupurile unor oameni din satul Shevchenko au fost identificate, adăugând că „erau localnici obișnuiți, din păcate și torturați și vedem că au fost împușcați”.

Zelenski: 3.000 de soldați ucraineni au murit de la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că până în 3.000 de soldați ucraineni au murit și aproximativ 10.000 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în țara sa.

El a făcut bilanțul actualizat și a spus că între 2.500 și 3.000 de soldați ucraineni au murit în timpul războiului, a spus el într-un interviu acordat CNN,

Zelenski a avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea unui potențial atac nuclear rusesc.

În urmă cu o lună, Zelenski a estimat că au murit aproximativ 1.300 de soldați ucraineni. Dar, în ambele ocazii, el a susținut că au fost uciși mult mai mulți soldați ruși.

Jurnaliștii nu au reușit să verifice independent aceste cifre, care nu includ civili.

Ambele părți implicate în conflict au făcut afirmații frecvente cu privire la numărul de victime pe care și le-au provocat reciproc, de obicei mult mai mari decât numărul oficial al adversarului lor.

Zelensky

×
Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski