x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 67. Zelensky a confirmat începutul evacuării de la Mariupol

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 67. Zelensky a confirmat începutul evacuării de la Mariupol

01 Mai 2022   •   07:13
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 67. Zelensky a confirmat începutul evacuării de la Mariupol
Sursa foto: Hepta

Duminică, 1 mai 2022, este cea de-a 67-a zi de război în Ucraina.

Update Evacuarea civililor din orașul Mariupol, care nu se află la uzina Azovstal, a fost amânată până mâine, 2 mai, anunță Consiliul orașului Mariupol pe Telegram.

Update Zelensky a confirmat începutul evacuării de la Mariupol.

„A început evacuarea civililor de la Azovstal. Primul grup de aproximativ 100 de persoane este deja în drum spre teritoriul controlat. Îi vom întâlni mâine la Zaporojie. Mulțumim echipei noastre! În prezent, ei, împreună cu reprezentanții ONU, lucrează la evacuarea celorlalți civili de pe teritoriul uzinei”.

Update Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol. Informația a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al ONU, scrie BBC.

„CICR confirmă că o operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare, în coordonare cu ONU și cu părțile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineața, ora locală. CICR insistă asupra faptului că niciun detaliu nu poate fi împărtășit până când situația nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roșie.

Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat, de asemenea, că are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol.

Anterior, Rusia a anunțat că două grupuri, de 25 și 21 de persoane, au fost evacuate din zona din apropierea oțelăriei Azovstal, ultima parte a orașului rămasă sub controlul trupelor ucrainene.

Soldații ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit, sâmbătă, oțelăria.

Update Forțele ucrainene anunță lansarea de atacuri cu rachete asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Aceasta a fost ocupată de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie 2022, scrie dpa. 

Ar fi fost distruse mai multe sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii, transmite Comandamentul Sud al armatei ucrainene. Totodată, 42 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi.

Informația nu poate fi verificată din surse independente. Rusia nu a transmis deocamdată nicio informație. 

Update Autoritățile din Mariupol spun că o parte dintre civilii rămași în oraș ar putea fi evacuați duminică, scrie Reuters. 

Cei care doresc să plece, sunt așteptați la ora 13.00 GMT la un punct de întâlnire de la Port City Mall. 

Un grup de circa 40 de civili au ajuns în regiunea Donețk, după ce au ieșit din combinatul siderurgic Azovstal.

Nu se știe cu exactitate câte persoane au rămas la uzină.

Update Două grupuri de civili au părăsit, sâmbătă, clădirile din apropierea combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.

25 de persoane au plecat sâmbătă după-amiază, iar alți 21 de oameni după lăsarea întunericului, au precizat reprezentanții instituției, într-o postare pe Telegram. Civililor le-au fost asigurate hrana, cazarea și asistența medicală.

Primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că aproximativ 1.000 de civili au rămas la uzina siderurgică, iar unii dintre ei se află „la granița dintre viață și moarte”.

Update Forțele ruse vor să ocupe regiunea Herson pentru a iniția asaltul asupra orașelor Nikolaev și Krivoi Rog, arată un raport al Înaltului comandament ucrainean, scrie EFE. 

În regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, Rusia "efectuează atacuri aeriene şi tiruri de artilerie" asupra "liniilor de contact" din regiunea Doneţk, care separă zonele proruse ale regiunii de cele care se află îsub controlul forțelor ucrainene.

Rusia vrea să accelereze ofensiva în Ucraina și transportă armament și militari pe calea ferată din Donbas.

Totodată, "unele unităţi ale armatei belaruse acoperă frontiera în regiunile Brest şi Gomel". Există ameninţarea ca "Rusia să lanseze atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare şi civile din toată Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus", arată raportul.

În regiunile Doneţk şi Lugansk ar fi fost respinse 9 atacuri ruse în ultimele 24 de ore, fiind distruse 8 tancuri, un sistem de artilerie, 24 vehicule blindate de luptă, un vehicul special şi cinci mautovehicule, printre  care două camioane cisternă pentru combustibil, afirmă armata ucraineană.

Update Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a vorbit în această noapte cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

„Am vorbit despre ultimii pași ai SUA în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în fața războiului brutal și neprovocat al Kremlinului”, a scris Blinken pe Twitter.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia își continuă ofensiva în est.

Bombardamentele și loviturile aeriene continuă asupra Harkovului, precum și asupra direcțiilor Izium-Barvenkovo ​​​​și Izium-Slaviansk.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că rușii încearcă să ajungă la granițele administrative ale regiunii Herson și să creeze condiții favorabile pentru un atac asupra regiunilor Nikolaev și Krivoi Rog.

Apărarea aeriană ucraineană a lovit două avioane Su-25 și șapte drone rusești, mai anunță autoritățile ucrainene.

Doar pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, nouă atacuri ale rușilor au fost respinse într-o zi. Au fost distruse opt tancuri, un sistem de artilerie, 24 de unități de vehicule blindate de luptă, un vehicul special și cinci vehicule.

Update Bombardamentele ucrainene au ucis și rănit proprii civili în Herson, a anunțat duminică Rusia, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir din satele Kyselivka și Shyroka Balka din regiunea Herson, a anunțat duminică agenția rusă de știri RIA.

Douăzeci de civili au părăsit uzina siderurgică Azovstal, asediată de ruși

Luptătorii ucraineni asediați de forțele rusești în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol au confirmat că un grup de civili a reușit să părăsească locul, potrivit BBC.

Comandantul adjunct al batalionului ucrainean Azov, Sviatoslav Palamar, a declarat că grupul de 20 de persoane - inclusiv femei și copii - a fost transferat într-un „loc adecvat”.

Anterior, presa de stat rusă a anunțat că 25 de persoane au fost evacuate, dar nu a precizat unde au fost duse acestea.

Moscova a fost supusă în ultima perioadă unei presiuni internaționale intense pentru a permite civililor să plece.

Se crede că sute de persoane se adăpostesc în uzină, ultimul loc controlat de soldații ucraineni în Mariupol. Moscova a cerut ca aceștia să se predea.

×
Subiecte în articol: Ucraina azovstal