x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra - Cazul fostului spion rus se complica

Londra - Cazul fostului spion rus se complica

de Anca Aldea    |    02 Dec 2006   •   00:00
Londra - Cazul fostului spion rus se complica

Asasinii lui Litvinenko au fost neindemanatici. In timp ce la Londra se efectua ieri autopsia fostului spion rus Alexander Litvinenko, autoritatile britanice au anuntat contaminarea unei alte persoane cu substante radioactive puternice.

Asasinii lui Litvinenko au fost neindemanatici. In timp ce la Londra se efectua ieri autopsia fostului spion rus Alexander Litvinenko, autoritatile britanice au anuntat contaminarea unei alte persoane cu substante radioactive puternice.

Urme de materiale radioactive au fost descoperite ieri la un apropiat al fostului spion rus Alexander Litvinenko, au anuntat expertii de la Agentia pentru Sanatate Publica din Marea Britanie. Specialistii nu au precizat identitatea acestei persoane, declarand doar ca a fost gasita "o cantitate importanta de poloniu 210". Potrivit postului de televiziune britanic SkyNews, apropiatul este un italian, Mario Scaramella, care s-a intalnit cu Litvinenko la 1 noiembrie la restaurantul Itsu din Londra. Cateva ore mai tarziu, Litvinenko a resimtit primele simptome ale otravirii, precizeaza SkyNews. In urma cu o saptamana, italianul, in varsta de aproximativ 40 de ani, considerat un personaj misterios, s-a intors la Londra pentru analizele de radioactivitate.

Ieri dimineata, corpul neinsufletit al lui Litvinenko a fost supus unei autopsii pentru a determina cand si cum au ajuns cele cateva miligrame de poloniu 210 in organismul sau. Moartea suspecta a fostului spion, dupa trei saptamani de agonie, a sporit tensiunile intre Moscova si Londra, britanicii anuntand ca au gasit urme de substante radioactive in 12 locuri, inclusiv in cateva avioane.

AMATORISM? Pe de alta parte, cotidianul Daily Telegraph scria ieri ca mitul James Bond in cazul asasinilor lui Litvinenko nu sta in picioare. Asasinii "nu au stiut ca poloniul 210 a lasat urme radioactive puternice pe traseul pe care a fost transportat, si au fost atat de neindemanatici incat au scapat pe jos substanta radioactiva intr-o camera de hotel", relateaza ziarul. Jurnalistii de la Telegraph au publicat si informatia potrivit careia expertii de la centrul care furnizeaza focoase pentru arsenalul nuclear al Marii Britanii ar fi descoperit ca poloniul gasit in corpul lui Litvinenko provine de la o centrala nucleara din Rusia.

Ziarul precizeaza ca brigada antiterorista de la Scotland Yard banuieste ca substanta puternic radioactiva a fost adusa la Londra la bordul unui avion British Airways, care decolase de la Moscova, la 25 octombrie.

In ciuda tensiunilor cu Moscova, descrise si in presa britanica, autoritatile ruse au anuntat, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, ca nu au primit nici o intrebare concreta din partea anchetatorilor britanici in cadrul investigatiei privind moartea lui Litvinenko. "Nu exista intrebari. Ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, mi-a spus clar", a declarat ieri Lavrov, desi la Londra autoritatile anuntasera deja ca seful diplomatiei britanice a obtinut din partea omologului sau rus promisiunea de colaborare in ancheta.
LIBAN - Demonstratii in masa la Beirut

Sute de mii de persoane au manifestat ieri in centrul Beirutului impotriva guvernului condus de antisirianul Fouad Siniora. In fata protestatarilor adunati pe strazi de miscarea siita Hezbollah, liderul Opozitiei crestine, Michel Aoun, a cerut demisia Cabinetului proamerican, informeaza Associated Press. Situatia parea extrem de tensionata aseara, cand autoritatile au luat masuri de securitate fara precedent, detasand la sediul guvernului sute de ofiteri de politie si forte speciale.

Protestatarii au manifestat pasnic, nefiind inregistrate incidente. Aseara ei au blocat caile de acces catre birourile guvernamentale si au amplasat corturi in jurul guvernului, avertizand ca nu vor pleca decat dupa ce Siniora isi va da demisia. Organizatorii se pregateau aseara pentru o noapte lunga. Ei au impartit scaune, saltele, hrana si paturi.

INTERVENTIE STRAINA? Protestele de ieri, la care au participat cel putin 800.000 de persoane, potrivit politiei, fac parte dintr-o incercare de lovitura de stat, a declarat ambasadorul american la ONU, John Bolton. "Actiunile Opozitiei conduse de Hezbollah reprezinta o lovitura la adresa politicii americane in Orientul Mijlociu si demonstreaza ca Washingtonul are optiuni limitate pentru combaterea influentei Siriei si Iranului in Liban", scria ieri Reuters.

Potrivit agentiei, care citeaza mai multi analisti, protestele de ieri din Liban sunt o lovitura politica prin care Teheranul si Damascul incearca sa-si consolideze pozitia in negocierile geostrategice cu Statele Unite. Washingtonul a acuzat repetat cele doua tari ca incearca sa orchestreze o lovitura de stat impotriva premierului Siniora, ajuns la putere dupa retragerea trupelor siriene din Liban, anul trecut. (Anca Aldea)
Forbes in Rusia - Dezvaluiri incendiare

Dupa ce anuntase in urma cu doua zile ca va retrage de pe piata cele 100.000 de exemplare ale editiei in limba rusa din decembrie, conducerea revistei Forbes si-a schimbat ieri decizia. Pentru numarul din decembrie, jurnalistii au pregatit o editie speciala de sarbatori despre Elena Baturina, cea mai bogata femeie din Rusia, si despre nevasta primarului Moscovei, Iuri Lutzkov. Reporterii reusisera sa o intervieveze pe Baturina, dar intre timp aceasta a aflat ca tonul general al materialelor este departe de a fi unul pozitiv.

Ea a iesit la contraatac, sustinand ca interviul acordat jurnalistilor de la Forbes a fost denaturant. Baturina a facut presiuni asupra patronatului german, care i-a dat dreptate, iar redactorul-sef al revistei, Maxim Kasulinski, a fost nevoit sa-si prezinte demisia. Potrivit Forbes, Baturina si-a "aranjat" afacerile din sectorul imobiliar, constructii si petrochimie, astfel incat sa poata sa mentina profitul si dupa 2007, cand primarul Moscovei isi va termina mandatul. (George Daniel Ripa)
CUBA - Se intoarce Castro?
Presedintele Cubei, Fidel Castro, este asteptat astazi la Havana pentru a asista la festivitatile prilejuite cu ocazia celei de-a 80-a sa aniversare. Capitala cubaneza se afla de o saptamana in pregatiri intense. Liderul cubanez nu a participat la nici una dintre ceremoniile din aceasta saptamana, care vor culmina sambata cu o parada militara. Revenirea in politica a lui Castro, care a suferit o operatie in luna iulie, nu este incurajata de familia acestuia. Oficialii cubanezi au declarat insa, in mod repetat, ca presedintele Cubei, care i-a predat fratelui sau conducerea Cubei, se insanatoseste si va reveni la Havana cu puteri depline.
×
Subiecte în articol: externe londra litvinenko