x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitura de imagine - Teroristul Zarqawi a fost lichidat

Lovitura de imagine - Teroristul Zarqawi a fost lichidat

de Anca Aldea    |    09 Iun 2006   •   00:00
Lovitura de imagine - Teroristul Zarqawi a fost lichidat

Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, numarul 1 al retelei Al-Qaeda in Irak, a fost ucis intr-un bombardament aerian american. Pe capul lui Washingtonul pusese o recompensa de 25 de milioane de dolari.

Miercuri seara, la ora locala 18:15, doua avioane de lupta F-16 ale armatei americane au lansat doua bombe a cate 225 de kilograme deasupra unei case situate la circa opt kilometri distanta de orasul Baquba (nordul Irakului). In cladire se aflau Abu Musab al-Zarqawi, liderului asa-numitei organizatii Al-Qaeda din Mesopotamia, si cinci dintre cei mai apropiati oameni ai sai.

Stirea mortii teroristului iordanian in varsta de 38 de ani a fost facuta publica de premierul Irakului, Nouri Maliki. Lovitura, a spus seful Guvernului finalizat ieri o data cu nominalizarea si aprobarea de catre Parlament a ministrilor Apararii si de Interne, a fost organizata minutios. Potrivit unui responsabil american, la baza operatiunii s-au aflat mai multe informatii provenite de la serviciile secrete iordaniene ce actioneaza in Irak, precum si un indiciu oferit de un membru al Al-Qaeda, mentorul spiritual al lui Zarqawi, seicul Abdul Rahman. Seicul a fost urmarit, in repetate randuri, pana la casa unde se ascundea Zarqawi, o cladire inconjurata de palmieri.

I-A MURIT SOTIA. In interiorul casei au fost descoperite sase cadavre, printre care o femeie si un copil, dar fortele americane au reusit sa-i identifice doar pe teroristul iordanian si pe mentorul spiritual al acestuia. Potrivit AFP, care citeaza surse din cadrul familiei lui Zarqawi, femeia ar putea fi una dintre cele trei sotii ale teroristului. Filmarile realizate la locul atacului aratau ieri, in molozul casei distruse, un ursulet de plus si o sandala de copil.

Corpul neinsufletit al lui Zarqawi a fost identificat dupa numeroasele sale tatuaje - pentru care era supranumit "Omul verde" - , dupa cicatrice si dupa amprente. Au fost prelevate si teste ADN, insa rezultatele urmeaza sa fie anuntate in cel mult doua zile.

17 RAIDURI. La cateva ore dupa bombardament, fortele SUA au efectuat alte 17 raiduri asupra unor ascunzatori ale simpatizantilor lui Zarqawi din Bagdad si de la suburbiile capitalei.

Stirea mortii lui Zarqawi a provocat un lant de violente in capitala irakiana, ai carui autori au fost insurgentii. Potrivit autoritatilor locale, doua bombe au explodat intr-o piata din Bagdad. In alt cartier, o patrula de politie a fost tinta unui atac terorist, iar la periferia nordica a orasului a explodat o masina-capcana. In diferitele incidente, 19 persoane si-au pierdut viata si cel putin 40 au suferit rani grave. Ieri, imediat dupa ce a confirmat moartea lui Zarqawi, Al-Qaeda a anuntat ca jihadul (razboiul sfant - n.r.) va continua.

Zarqawi nu a fost un lider innascut ca Ossama ben Laden, seful retelei Al-Qaeda. Cei doi s-au cunoscut si au intretinut o relatie stransa, ghidata de dorinta amandurora de a lupta impotriva americanilor, fiecare in tara lui. Zarqawi a reusit sa-si atraga numerosi simpatizanti printr-o serie de atentate, decapitari si rapiri indreptate initial impotriva strainilor care se aflau in Irak, dar si a civililor irakieni acuzati ca accepta dominatia americana. Era genul de om care se inconjura usor de dusmani si care facea mereu greseli grave, precizeaza corespondentul BBC. Cu cateva zile inainte de moarte, el a postat pe internet un mesaj audio in care instiga insurgentii la violente impotriva siitilor si a politistilor irakieni "vinovati pentru violarea femeilor si uciderea sunnitilor", trasmite Associated Press.

SUCCESORUL. Locul lui Zarqawi in fruntea organizatiei din Irak ar putea fi ocupat de egipteanul Abu al-Masri. Un responsabil american a declarat aseara ca Masri, "care a fost unul dintre subalternii lui Zarqawi, este candidatul cel mai probabil la succesiunea acestuia". Egipteanul se afla si el in colimatorul fortelor SUA de mai multa vreme. "Il banuim ca a participat la infiintarea primei celule Al-Qaeda din regiunea Bagdad", a spus oficialul.

Mai ramane Ossama

Odata eliminat Abu Mussab al-Zarqawi, americanii mai au de gasit, capturat sau asasinat pe cel mai mare terorist al tuturor timpurilor, creatorul retelei Al-Qaeda, Ossama ben Laden. Multi experti sunt de parere insa ca uciderea acestuia nu ar pune capat expansiunii rapide a terorismului international, noteaza AFP. Liderul Al-Qaeda, cautat in toata lumea dupa ce a orchestrat atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 impotriva Statelor Unite, si-a creat o imagine si o influenta care vor supravietui mortii sale. Steve Simon, analist al Rand Corporation, crede ca "fie arestat, fie ucis nu vom diminua influenta pe care o exercita asupra musulmanilor din intreaga lume.

VARIANTE. Mort, va deveni martir. Poate chiar mai puternic decat in viata. Pe de alta parte, fiecare zi care trece fara sa fie prins ii sporeste aura de invincibil pe care teroristul si-a construit-o cu mare grija. Aceasta reputatie da avant tinerilor islamisti, care se simt inspirati de exemplul lui Ben Laden.

"OMORAT" DE MAI MULTE ORI
Vestea mortii lui Abu Mussab al-Zarqawi a facut inconjurul lumii de mai multe ori in ultimii trei ani. Americanii au bagat mana in foc de cateva ori ca l-au ucis pe liderul Al-Qaeda in Irak si de alte cateva ori ca l-au ranit. Acesta a reusit insa sa scape nevatamat din mai multe ambuscade si, odata grav ranit, a fugit in Iran pentru a se trata. De data aceasta, ele nu a mai scapat cu viata. Cele doua avioane F16, trimise sa bombardeze casa in care se afla Zarqawi, si-au indeplinit misiunea cu succes.
DOVADA. Fortele SUA au dat publicitatii fotografia lui Zarqawi ucis

REACTII
Presedintele american, George W. Bush, este de parere ca moartea lui Al-Zarqawi ofera Guvernului irakian o noua sansa de a schimba situatia din aceasta tara. Bush a spus ca moartea lui Zarqawi este o victorie a razboiului impotriva terorismului si fortele speciale americane "au facut dreptate" eliminandu-l pe "cel mai cautat terorist din Irak". Si premierul britanic, Tony Blair, crede ca uciderea teroristului reprezinta un moment foarte important pentru Irak si o lovitura pentru reteaua Al-Qaeda.

SIITII AU SARBATORIT, FAMILIA A PLANS
Moartea lui Zarqawi a fost primita cu mare bucurie in randul irakienilor siiti din Bagdad. "Marele Satan a murit si sunt asa de multumit ca uit de lipsa de apa si de electricitate", scanda un siit, in timp ce un altul s-a grabit sa distribuie gratuit dulciuri si apa proaspata trecatorilor. In timp ce bucuria pe strazile Bagdadului era molipsitoare, in Iordania familia lui Zarqawi se intrecea in declaratii. "Este o tragedie. Suntem foarte tristi", spune un unchi, care spera ca moartea lui Zarqawi nu va pune capat insurgentei. "Cu voia lui Dumnezeu vor fi 1.000 de Zarqawi care sa lupte impotriva americanilor", declara o alta ruda. Fratele mai mare al iordanianului stia insa ca acesta urma sa fie ucis: "Ne asteptam sa fie ucis. Speram ca va fi primit in Rai alaturi de alti martiri". (Maria Toader)
×
Subiecte în articol: externe irak zarqawi al-