x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură pe piața de capital. Bursa de la Londra pierde supremația în Europa

Lovitură pe piața de capital. Bursa de la Londra pierde supremația în Europa

14 Noi 2022   •   15:59
Lovitură pe piața de capital. Bursa de la Londra pierde supremația în Europa
Sursa foto: Hepta

Bursa de la Paris a devenit cea mai mare piață de capital din Europa, devansând celebra bursă de la Londra, scrie Bloomberg.

Motivul se regăsește în economia Regatului Unit, grav afectată de criza  economică dar și de semnele de revenire ale Chinei, care au ajutat la creșterea cotațiilor acțiunilor companiilor franceze din sectorul produselor de lux. 

Capitalizarea de piață și listările primare de pe bursa din Paris au depășit-o pe cea din Londra. Acțiunile companiilor britanice au scăzut, fiind mai concentrate pe piața internă iar cele franceze din domeniul bunurilor de lux sunt în plin avânt datorită relaxării măsurilor anti COVID-19 din China. Cele mai favorizate sunt LVMH SE și Kering SA, proprietarul Gucci.

De asemenea, și tulburările de pe piața valutară au afectat companiile britanice, lira sterlină devalorizându-se cu 13% față de dolarul american, în timp ce euro a scăzut doar cu 9%. 

Capitalizarea medie a companiilor din Regatul Unit a scăzut dramatic din cauza costurilor ridicate la energie și a ratelor mari la creditele imobiliare. 
Indicele mid-cap FTSE 250 se tranzacţionează la un discount de 30% faţă de indicatorul de referinţă MSCI World, cel mai mare decalaj după criza dotcom de la începutul anilor 2000.
Diferenţa dintre bursele de valori de la Londra şi Paris a început să se diminueze după Brexitul din 2016.

 

×