x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupte în sud-estul Ucrainei. Forţele guvernamentale au lansat o ofensivă lângă oraşul Mariupol

Lupte în sud-estul Ucrainei. Forţele guvernamentale au lansat o ofensivă lângă oraşul Mariupol

10 Feb 2015   •   12:21
Lupte în sud-estul Ucrainei. Forţele guvernamentale au lansat o ofensivă lângă oraşul Mariupol

Garda națională ucraineană a lansat marți dimineață o ofensivă contra pozițiilor deținute de rebelii separatiști proruși în zona orașului Mariupol, punct strategic situat în sud-estul Ucrainei, a anunțat Consiliul Național de Securitate și Apărare de la Kiev (NSDC), potrivit Interfax și Reuters, citate de Agerpres. Secretarul NSDC, Oleksandr Turcinov, ''se află în apropiere de Mariupol, unde unități ale Gărzii naționale au străpuns apărarea inamicului și au trecut la ofensivă'', se arată într-o declarație a NSDC.

În ultimele 24 de ore, cel puțin șapte soldați ucraineni și cinci civili au fost uciși în luptele din estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene și rebelii proruși, în bilanțuri separate.

''Șapte soldați au fost omorâți și 23 răniți în lupte și în tirurile asupra pozițiilor armatei'', a spus purtătorul de cuvânt al Statului major al forțelor armate ucrainene, Viaceslav Selezniov, într-o conferință de presă.  În paralel, trei civili au fost uciși și șapte răniți în urma tirurilor de artilerie la Debalțevo, oraș controlat de armata ucraineană, dar în pericol de a fi încercuit de rebelii proruși.

În orașul Donețk, fief al rebelilor, doi civili au fost uciși, potrivit unui bilanț prezentat de primarul separatist. Tiruri de artilerie și de rachete Grad lansate dinspre pozițiile separatiștilor au putut fi auzite luni noaptea și marți dimineață.

Violențele din estul Ucrainei au loc în contextul în care Franța, Germania, Ucraina și Rusia negociază un plan de pace care să pună capăt conflictului început în urmă cu 10 luni și soldat cu peste 5.400 de morți.

Reușita acestor negocieri ar putea fi anunțată miercuri, la Minsk, la un summit care îi va reuni pe președinții rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko, francez Francois Hollande și pe cancelarul german Angela Merkel.

Unul dintre cele mai delicate puncte ale negocierilor pare să fie trasarea liniei de demarcație între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiștii proruși au cucerit noi teritorii și nu mai acceptă linia de demarcație ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

×