x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron: Trump se poate răzgândi

Macron: Trump se poate răzgândi

18 Iul 2017   •   16:34
Macron: Trump se poate răzgândi

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat speranța că omologul său american, Donald Trump, va reveni asupra deciziei de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice, scrie, în numărul său de ieri,  săptămânalului „Le Journal du Dimanche”.

Trump „mi-a spus că va încerca să găsească o soluție lunile viitoare”, a declarat Macron. „Am discutat în detaliu despre ce l-ar putea face să revină în Acordul de la Paris”, a mai spus șeful statului francez, citat de publicația amintită. Președintele SUA și-a retras țara din acord, la începutul lui iunie, susținând că mari poluatori cum ar fi India și China sunt tratați cu îngăduință, în detrimentul industriei americane. Macron și Trump s-au reîntâlnit săptămâna acesta în capitala Franței, cu ocazia zilei naționale, 14 iulie. Cu aceast prilej, Trump a declarat că „s-ar putea întâmpla ceva în legătură cu acordul de la Paris”. Aproape 200 de state au convenit, în decembrie 2016, asupra unui pact global obligatoriu ce prevedea reducerea emisiilor de gaze. Ținta este limitarea încălzirii globale la mai puțin de două grade Celsius, până în 2100, în special prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. SUA sunt al doilea cel mai mare poluator, emiţând anual 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial. La recenta reuniune din Germania, deși s-au străduit să prezinte summitul din Hamburg drept un succes, liderii G20 nu au reușit să depășească divergențele cu administrația de la Washington în privința schimbărilor climatice. Mai mult, Turcia a dat de înțeles că s-ar putea retrage din Acordul climatic de la Paris, urmând exemplul SUA.

 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că ratificarea acordului de către Turcia se află sub semnul întrebării, deoarece retragerea SUA pune în pericol compensaţiile pentru țara sa.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că Trump s-ar putea răzgândi în privința Acordului de la Paris.

×
Subiecte în articol: emmanuel macron