x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, a murit

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, a murit

23 Mar 2022   •   20:52
Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, a murit
Sursa foto: Hepta

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a contribuit la conducerea politicii externe occidentale în urma Războiului Rece, a murit. Avea 84 de ani.

Moartea ei a fost confirmată într-un e-mail către personalul Grupului Albright Stonebridge, o firmă globală de strategie fondată de Albright, scrie CNN.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, servind mai întâi ca ambasador al SUA la Națiunile Unite înainte de a deveni cel mai bun diplomat al națiunii în al doilea mandat. Ea a susținut extinderea NATO, a insistat ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și purificarea etnică, a încercat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în întreaga lume.

Ea a fost o față a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și războiul împotriva terorii declanșat de atacurile din 11 septembrie 2001, o eră anunțată de președintele George H.W. Bush ca o "nouă ordine mondială".

Ea a văzut SUA ca fiind "națiunea indispensabilă" atunci când a fost vorba de utilizarea diplomației susținute de utilizarea forței pentru a apăra valorile democratice din întreaga lume.
"Suntem înalți și vedem mai departe decât alte țări în viitor și vedem pericolul aici pentru noi toți", a declarat ea pentru NBC în 1998. "Știu că bărbații și femeile americane în uniformă sunt întotdeauna pregătiți să se sacrifice pentru libertate, democrație și modul de viață american."

×
Subiecte în articol: madeleine albright