EXTERNE
REFORMA - Innoirea personalului diplomatic starneste nemultumiri
Se anunta un an greu pentru diplomatia romaneasca. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si-a propus sa reformeze din temelii institutia pe care o conduce.
ANA ILIE
|
DIRECT. Ungureanu i-a aratat cu degetul pe functionarii numiti pe criterii politice |
Intr-o conferinta de presa care s-a dorit a fi o "disectie publica" a starii de fapt din Ministerul roman de Externe, Ungureanu a dezvaluit ca le-a cerut tuturor diplomatilor cu functii pornind de la sef de serviciu in sus sa se adreseze Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru a-si face publice eventualele dosare, iar pana la sfarsitul anului, masura va fi valabila pentru toti membrii corpului diplomatic.
Este, in primul rand, un "gest care va contribui la curatirea atmosferei morale din cadrul MAE". Vor fi evitate, astfel, orice suspiciuni cu privire la legatura dintre functia diplomatica si criteriile de numire in aceasta functie, crede Ungureanu.
ACUZATORII. In ceea ce priveste incercarea actualei conduceri a MAE de a rechema de la post sau de a anula plecarea diplomatilor numiti pe criterii politice, in ultima parte a anului trecut, Ungureanu a anuntat ca trei consilieri diplomatici aflati in aceasta situatie au dat in judecata ministerul. Este vorba despre Lucia Cornelia Lepadatu, fost deputat PSD de Galati, Sever Mesca, fost deputat PRM si apoi deputat PSD de Galati, Virgil Popescu, fost deputat PSD de Dolj. Mesca fusese numit ministru consilier la Dublin, in Irlanda, Lucia Cornelia Lepadatu ocupa functia de secretar I la misiunea Romaniei la Strasbourg, iar Virgil Popescu pe cea de consilier la misiunea ONU de la Geneva. Celor trei li s-a desfacut contractul de munca cu MAE, si in situatia lor se mai afla inca sapte persoane. Ministrul a detaliat ca cei zece au avut un "parcurs mai rapid" in diplomatie, ajutati de trecutul lor politic.
SCHIMBARI. Procesul de innoire a personalului la ambasade nu se opreste aici: 19 ambasadori, 10 sefi de misiuni, cinci consuli generali, 17 diplomati si 15 angajati ai misiunilor in strainatate indeplinesc deja conditiile de pensionare, din totalul de 79 care ar urma sa fie pensionati in perioada urmatoare.