x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii din cauza penuriei alimentare, în trei oraşe din Coreea de Nord

Manifestaţii din cauza penuriei alimentare, în trei oraşe din Coreea de Nord

de Marina Constantinoiu    |    23 Feb 2011   •   17:44

Mai mulţi nord-coreeni au manifestat în trei oraşe din Coreea de Nord, o adevărată raritate pentru această ţară, relatează France Presse, care citează un cotidian sud-coreean.

Protestul ar fi avut ca motiv penuriile alimentare şi de electricitate cu care se confruntă această ţară comunistă. “Nu mai putem trăi! Daţi-ne lumină! Daţi-ne orez!”, strigau manifestanţii, potrivit lui Chosun Ilbo, care citează o sursă nord-coreeană.

Aceste proteste ar fi avut loc cu două zile înainte de aniversarea liderului nord-coreean Kim Jong-Il la 16 februarie, în localităţile Jongju, Yongchon şi Sonchon din provincia Phenianul de Nord, precizează ziarul citat.

“La început, nu eram decât unul, doi. Dar, cu timpul, din ce în ce mai mulţi oameni au ieşit din case şi s-au alăturat protestelor”, a precizat sursa nord-coreeană.

Manifestaţiile de protest sunt extrem de rare în această dictatură comuniste, controlată la sânge de putere. Ultimele despre care s-a vorbit datează din 2009, când a avut loc o reformă monetară care a spulberat economiile oamenilor, comentează AFP.

Potrivit lui Chosun Ilbo, Ministerul nord-coreean al Securităţii Statului a anchetat incidentele de la jumătatea lunii februarie, dar s-a lovit de un zid de tăcere.

Locuitorii celor trei oraşe erau nemulţumiţi că autorităţile au deturnat curentul electric – deja furnizat pe sponci – din regiune spre capitala ţării, Phenian, pentru pregătirile pentru aniversarea lui Kim Jong Il, a precizat cotidianul citat. Pe de altă parte, preţul orezului a crescut puternic. Coreea de Nord suferă de penurie alimentară cronicizată, de la marea foamete de la mijlocul anilor 90. Dar analiştii apreciază drept foarte puţin probabilă o mişcare de revoltă asemănătoare celei care zguduie de mai multe săptămâni Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Phenianul limitează la maximum comunicaţiile cu lumea exterioară.

Un studiu realizat de doi cercetători americani arată că dintre cei 1.600 de noi refugiaţi nord-coreeni interogaţi, jumătate au avut acces la informaţii sau programe de divertisment străine.

×