x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie cere SUA să nu împiedice buna funcționare a acordului nuclear cu Iranul

Marea Britanie cere SUA să nu împiedice buna funcționare a acordului nuclear cu Iranul

09 Mai 2018   •   19:17
Marea Britanie cere SUA să nu împiedice buna funcționare a acordului nuclear cu Iranul

Statele Unite nu trebuie să împiedice buna funcţionare a acordului nuclear cu Iranul, a declarat miercuri ministrul de externe britanic Boris Johnson, acord pe care l-a numit "vital" pentru securitatea ţării sale, relatează AFP şi Reuters. 

"Cer Statelor Unite să evite orice acţiune care ar împiedica alte părţi să continue să acţioneze pentru ca acest acord să poată funcţiona în interesul securităţii noastre colective", a declarat Boris Johnson în Parlamentul britanic. 

John Bolton, membru al echipei preşedintelui american Donald Trump şi consilier pentru securitate naţională, a avertizat marţi că acele companii care îşi menţin investiţiile în Iran "ar putea fi puternic sancţionate de SUA". 

Şeful diplomaţiei britanice a cerut de asemenea "administraţiei SUA să-şi explice viziunea asupra căii de urmat" în ceea ce priveşte controlul asupra programului nuclear iranian. 

În acelaşi timp, el a cerut autorităţilor iraniene "să continue să-şi onoreze angajamentele asumate în cadrul JCPOA", denumirea oficială a acordului nuclear. 

Boris Johnson a subliniat că acordul rămâne "vital pentru securitatea naţională şi pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu". Londra "nu intenţionează să se retragă" din acord, a spus el. "Dimpotrivă, vom continua să cooperăm pentru a ne asigura că Iranul continuă să-şi reducă programul nuclear", a adăugat Johnson. 

Şeful diplomaţiei britanice a anunţat, fără a detalia, că vor fi propuse "măsuri" împreună cu guvernele francez şi german privind cooperarea cu Iranul în dosarul nuclear. 

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian este aşteptat luni la Londra, unde se va întâlni cu omologul său britanic.

a

×
Subiecte în articol: acord nuclear cu iran Marea Britanie sua